Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit is een natuurgebied én een begraafplaats ‘Mensen voelen zich echt thuis hier’

Aangeboden door Natuurbegraafplaats Schoorsveld 6 september 2019

Dit prachtige, uitgestrekte natuurgebied in Heeze is de werkplek van Hanne van der Linden, manager van natuurbegraafplaats Schoorsveld. “Ik heb nooit eerder een baan gehad waarbij ik geknuffeld werd. Je kunt hier echt iets betekenen voor mensen.”

Bij het woord begraafplaats denk je misschien aan een ommuurd kerkhof met zerken en tombes, keurig ingedeeld in secties en ’s avonds afgesloten met een hek? Niet bij natuurbegraafplaats Schoorsveld. Dat is een heerlijk natuurgebied waar je altijd kunt wandelen of fietsen en er is geen zerk te bekennen. Wel rust, ruimte en heel veel planten- en diersoorten.

Oud productiebos

Achter het crematorium in Heeze, bevond zich ooit een 27 hectare groot aangeplant bos voor duizenden, keurig rechte naaldbomen. Die werden gebruikt om de mijnschachten in Limburg te stutten. Nadat in de jaren zeventig de mijnen dichtgingen, werden deze zogenoemde productiebossen overbodig. Mooi, dat wel, maar het hout had verder geen functie meer. Drieënhalf jaar geleden kocht Natuurbegraven Nederland het bos. Tien hectare productiebos werd omgevormd tot een gevarieerd natuurgebied. Daar is nu plaats voor zevenduizend natuurbegraafplekken.

Tekst loopt door onder de foto

Natuurbegraafplaats Schoorsveld
Wandelen over de natuurbegraafplaats Foto: Twycer

‘Fantastisch mooi’

“Deze plek is helemaal mijn ding”, zegt Hanne. “Ik vind het hier fantastisch mooi. Het gebied heeft een open karakter. Er groeien heel veel verschillende plantensoorten. Ook heb je er veel dieren zoals reeën, vogels, dassen, vossen en reptielen. Door het te kopen als natuurbegraafplaats creëer je natuur voor altijd. Er mag nooit meer een andere bestemming komen op dit gebied. De natuurbegraafplaats wordt overgedragen aan Natuurmonumenten nadat de laatste natuurbegrafenis plaats heeft gevonden. ”

Eigen plek

De meeste mensen die hier een plekje kopen doen dat terwijl ze leven. Hanne: “Dat zijn echt hele verschillende mensen. Jonge en oude mensen die ziek zijn, maar ook mensen die niks mankeren, maar alles geregeld willen hebben. Je zoekt hier zelf je plekje uit en koopt die ook meteen. Wanneer je komt te overlijden wordt je er begraven en de rest van de familie hoeft niks meer te betalen of te regelen. Graven worden nooit geruimd of onderhouden en er hoeft ook geen zerk te worden gekocht. Ik merk dat het mensen rust geeft als ze dat allemaal hebben geregeld.”

Opgaan in de natuur

Waarin je begraven wilt worden mag je ook zelf bedenken. “Als het maar biologisch afbreekbaar is”, zegt Hanne. “Alles moet opgaan in de natuur. Geen gelakte kist of eentje die bekleed is met fineer dus, maar simpel vuren bijvoorbeeld. Je kunt ook kiezen voor cremeren. Dan gaat de as in een linnen zakje of getimmerd kistje. Uitvaartbedrijven weten precies wat wel en niet mag bij ons. Een urnplek is uiteraard kleiner dan een begraafplek voor een kist. Óp de plekken komt alleen houten boomschijf met een persoonlijke inscriptie te liggen. Die vergaat uiteindelijk ook.”

Tekst loopt door onder de foto

Natuurbegraafplaats Schoorsveld
Een houten boomschijf Foto: Twycer

Geen strakke schema’s

Het is Hannes taak om te zorgen dat alles op rolletjes loopt. Tijdens een begrafenis, maar ook daarvoor. “Ik heb veel contact met mensen. Ik loop met ze over de natuurbegraafplaats als ze een plek komen uitzoeken, maar ik ben er ook tijdens begrafenissen. Wijhouden als team in de gaten wat er nodig is op dat moment. Soms is een glaasje water heel welkom, of een zakdoek. Wij ontzorgen en verder moet het gaan zoals de mensen zelf willen. We hebben hier geen strakke schema’s. Voor een begrafenis wordt een heel dagdeel gereserveerd. Komen er familieleden later vanwege file? Dan begint alles gewoon wat later.”

Eén uitvaart per dag

“Er is per dagdeel ook maar één uitvaart, dus je kunt in alle rust afscheid nemen”, gaat Hanne verder. “Ik kan met dit werk echt iets betekenen voor mensen. Ik heb nooit eerder meegemaakt dat ik geknuffeld werd tijdens een baan. Hier wel. Mensen zijn zó blij dat je er voor ze bent. Ik ben heel dankbaar dat ik dat mag doen.”

Tekst loopt door onder de foto

Natuurbegraafplaats Schoorsveld
Natuurbegraafplaats Schoorsveld Foto: Twycer

Op tijd reserveren

Aangezien er maar zevenduizend begraafplaatsen zijn en veel mensen tijdens hun leven al een plek kopen, is de capaciteit beperkt. “Als het zo doorgaat zijn we over zeven, acht jaar vol”, zegt Hanne. “Wanneer mensen aangeven dat ze hier graag begraven willen worden, dan raad ik ze aan om niet te lang meer te wachten met het reserveren van een plek. Anders zijn ze straks misschien teleurgesteld.”

Ontmoetingsplek

Op zondag zijn er geen uitvaarten op Schoorsveld. Dan kan iedereen hier lekker komen uitwaaien. Bij het informatiecentrum dat zeven dagen per week open is kun je een gratis kopje koffie krijgen. Hanne: “Het natuurgebied is natuurlijk ook zeven dagen per week geopend. Ook tijdens uitvaarten. We merken dat mensen elkaar  hier komen opzoeken. Velen van hen hebben een dierbare verloren die hier begraven is, maar we zien ook mensen die een plekje hebben gekocht en er graag zijn. Er is zoveel rust en ruimte. Mensen voelen zich echt thuis.”

Lees ook:

heistraat-001

Mag dat: graffiti spuiten in Helmond?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te breken. Maar soms wete...

Meer over Natuurbegraafplaats Schoorsveld ontdekken?

Natuurbegraafplaats Schoorsveld

Gesloten09:00 - 17:00

Somerenseweg 116, Heeze

adv.