Afval scheiden is gemakkelijk én het levert geld op: afvalcoaches Monique en Yvette geven tips

Aangeboden door Gemeente Helmond

afvalcoaches
Yvette en Monique Foto: Femke Ketelaar.

Afval scheiden is goed voor het milieu én voor je portemonnee. Klinkt goed, maar waar moet je die chipszak, al die luiers, plastic verpakkingen, lege blikjes en halfvolle verfpotten in hemelsnaam laten? Afvalcoaches Monique Roelen (36) en Yvette Loeve (27) snappen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet en helpen je hierbij. “Het is even wennen, maar na een tijdje gaat het afval scheiden vanzelf.”

Met de doelstelling ‘geen restafval meer in 2050’ voerde gemeente Helmond dit jaar get concept diftar in: wie veel restafval heeft, betaalt meer. Wanneer je de restafvalcontainer niet meer dan negen keer aan de straat zet ben je goedkoper dan vorig jaar. Vanaf de 7e lediging ga je pas betalen. “Wanneer je alles goed scheidt, is zeven keer veel hoor”, zegt Monique. ” Er gaat echt maar heel weinig in die grijze bak.”

Tekst loopt door onder de graphic

Gemeente Helmond
Foto: Gemeente Helmond

Gratis inleveren

Wat veel mensen niet weten, is dat je het meeste afval gratis kunt inleveren”, zegt Monique. “PMD bijvoorbeeld (plastic verpakkingen, metalen blikjes en drinkpakken) GFT, (tuinafval en etensresten) glas, luiers, chemisch afval, elektrische apparaten, piepschuim en papier kun je kosteloos inleveren. Tja, en wat er overblijft wanneer je dát hebt gedaan, is dus niet zo gek veel meer.”

Bewustwording

Monique en Yvette begrijpen dat het niet voor iedereen vanzelfsprekend is om te weten wat nu waar precies heen moet. “Wij zijn ervoor om mensen structureel te helpen om hun weg hierin te vinden”, legt Yvette uit. “We gaan de wijken in, spreken met mensen op straat en we bellen gezellig aan.” Monique: “We zijn er niet om in kliko’s te kijken en mensen op de vingers te tikken hé! We willen onze kennis overdragen en tegelijkertijd mensen financieel helpen. Het scheelt echt veel op jaarbasis.”

Tekst loopt door onder de foto

Gemeente Helmond
Foto: Gemeente Helmond

Zelf sorteren

“Afval verwerken kost nu eenmaal geld”, vertelt Yvette. “Tuinafval en etensresten worden tot compost verwerkt bijvoorbeeld. Als er vervuiling in zit zoals plastic en glas wordt de hele vracht afgekeurd en moet dit naar de verbrandingsoven. Die kosten zijn voor de gemeente en worden uiteindelijk doorberekend aan de inwoners. Ook kan het niet gerecycled worden. Om deze kosten te dekken, werd afvalstoffenheffing in het leven geroepen. De gemeente Helmond heeft in plaats daarvan gekozen voor diftar. Wanneer de consument zelf sorteert, kan de prijs voor afvalverwerking omlaag. Fair toch?”

Verhaal vertellen

“Het is gezellig wanneer we de wijk in gaan”, vertelt Monique. “Mensen zijn vaak heel verrast hoe weinig restafval er over blijft na scheiding en laatst was een mevrouw heel blij toen ze hoorde dat je luiers gratis bij de milieustraat kunt inleveren. We merken dat Helmonders best bereid zijn om meer afval te scheiden wanneer ze het hele verhaal van de afvalstromen en verwerking kennen. Dat verhaal vertellen wij maar al te graag.”

Tekst loopt door onder de foto

Gemeente Helmond
Foto: Gemeente Helmond

Er is een aantal instinkers, misvattingen en handige tips rondom het scheiden van afval die Monique en Yvette graag vast met je delen:

 • “We zeiden het al eerder: van GFT afval wordt compost gemaakt voor de landbouw, dus doe er alleen tuinafval en etensresten in.”
 • “Wist je dat veel afvalstromen gratis zijn? Piepschuim, luiers, elektrische apparaten, chemisch afval, glas, PMD en schoon papier kunnen gratis worden ingeleverd op de milieustraat, of in de daarvoor bestemde bakken. Wel even in de gaten houden houden dat je niet alles door elkaar gooit als je langskomt.
 • “PMD is schraapleeg verpakkingsplastic, drinkpakken en blik. Spullen uit de keuken en de badkamer dus.”
 • “Handige tip in verband met diftar: Zet alleen je volle restafvalcontainer aan de straat. Een halflege is zonde. Zo bespaar je kosten.”
 • “Als je twijfelt wat waarin moet, dan heb je de Afvalscheidingswijzer. Heel handig, je toetst iets in en dan zegt de app waar het in mag. Wil je weten wat wanneer wordt opgehaald, dan kijk je op DeAfvalApp.
 • Veel spullen hoeven niet in prullenbak, maar verdienen een tweede leven. Ze kunnen naar de kringloop, de speelgoedbank, of kunnen naar buurtdeel-, rommelmarkten of op Markplaats.

Meeste mensen willen het goed doen

“Er zijn helaas mensen die afval in bosjes dumpen”, zegt Yvette. “Maar de meesten willen het gelukkig wél goed doen. Ze weten alleen niet goed hoe. Het is vervelend wanneer je denkt dat je afval goed scheidt en dat het dan tóch niet lukt om de grijze bak minder vaak vol te hebben. Ik ging zelf eerst ook de fout in door kattenbakkorrels in de groene kliko te gooien en mijn vette pizzadozen bij het papier. Die moeten allebei bij het restaval. Wist ik veel.”

Maak een afspraak met Yvette en Monique

Kun jij wel wat hulp of advies gebruiken? Via 14 0492 of via deze link kun je een afspraak maken met Monique en Yvette.

Doe de afval game!

Goed scheiden is goed voor jouw portemonnee. Doe de afval game en ontdek hoe goed jij bent in afval scheiden. Kies voor ieder product de juiste bak of zak en ontdek of jij de titel afvalheld waardig bent!

Gemeente Helmond
Foto: Gemeente Helmond

Gemeente Helmond

1,7
(9)

Frans Joseph van Thielpark 1, 5707 BX Helmond

Nu gesloten

Meer informatie

Gemeente Helmond

1,7
(9)

Frans Joseph van Thielpark 1, 5707 BX Helmond

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Partnerbijdragen

Ga naar “Giovanni heeft de ideale bijbaan: ‘Ik bepaal m’n eigen tijden én verdien hartstikke veel’”

Giovanni heeft de ideale bijbaan: ‘Ik bepaal m’n eigen tijden én verdien hartstikke veel’

Aangeboden door PostNL

Ga naar “Hoe Luuk en Sophie ervoor zorgen dat labrador Jip niet te dik wordt: ‘Hier hadden we nog nooit van gehoord’”

Hoe Luuk en Sophie ervoor zorgen dat labrador Jip niet te dik wordt: ‘Hier hadden we nog nooit van gehoord’

Aangeboden door CaroCroc

Ga naar “Hoe schilder Angelo eigen baas werd: ‘Klanten raden mij aan’”

Hoe schilder Angelo eigen baas werd: ‘Klanten raden mij aan’

Aangeboden door Qredits

angelo verhagen en co

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Jack & Jones hoodie € 17,99”

Jack & Jones hoodie € 17,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Teddy rugtas of shopper € 8,99”

Teddy rugtas of shopper € 8,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022