Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zoveel procent van de Helmondse (sociale) huurders heeft eigenlijk een te laag inkomen om de huur te betalen

Door Marleen Smits 19 juni 2019

Ai. Uit de laatst gepubliceerde Lokale Monitor Wonen 2019 blijkt dat best veel huishoudens eigenlijk een te laag inkomen hebben om de huur te betalen. Landelijk kan bijna twaalf procent eigenlijk de woonlasten en andere noodzakelijke uitgaven niet opbrengen. Hoe zit dat in Helmond?

Deze zogenaamde corporatiehuurders hebben een te laag inkomen om woonlasten en noodzakelijke uitgaven te betalen en lopen dus een betaalrisico. De cijfers gaan over 2017, het meest recente jaar waar cijfers over zijn. Vooral in Flevoland zijn relatief veel huishoudens met een betaalrisico. Ook in Overijssel, Limburg en in de provincie Groningen ligt het aantal huurders met een betaalrisico hoog. In Utrecht zijn het er juist relatief weinig.

Hoe zit het in Helmond?

In Helmond loopt 11,6 procent van de huishouders die in (sociale) huur wonen een betaalrisico, om precies te zijn gaat het om 1.505 huishoudens. Dat is ongeveer gelijk aan een jaar daarvoor. Toen waren het 1.520 huishoudens. Als we nog verder teruggaan in de tijd, zien we wel duidelijke verschillen. In 2015 was het nog 15,6 procent (2.025 huishoudens), dus er is een daling te zien. Ook landelijk is een dalende lijn te zien. In 2014 lag het landelijke percentage op 14,1 procent. Voor de crisis lag het gemiddeld rond de 8 procent.

Vergeleken met andere gemeenten

Bekijk de cijfers per gemeente:

Betaalrisico

Huurders in een corporatiewoning zijn over het algemeen bijna een derde van hun netto inkomen aan woonlasten kwijt. Naast de kale maandhuur valt hier ook de energie- en waterrekening onder, net als de gemeentelijke heffingen. Twaalf procent houdt na betaling van deze lasten te weinig budget over voor voedsel, kleding en ‘sociale participatiekosten’: naar een sportclub kunnen, een keertje bezoek kunnen ontvangen of een (korte) jaarlijkse vakantie. Zij worden door de onderzoekers aangeduid als mensen met een betaalrisico: zij lopen het risico dat ze op een gegeven moment de maandelijkse huur niet meer kunnen betalen. Goed om te weten: dit is slechts een indicatie, huishoudens met een betaalrisico hoeven in feite geen financiële problemen te hebben.

Lees ook:

Makelaar van Wetten 005 (1)

Handig! Makelaar Paul van Wetten geeft tips voor het kopen van je (eerste) huis

Paul van Wetten van Van Wetten Makelaardij wil kopers in de eerste plaats goed informeren. "Ik kijk ...
Sociale huur Helmond

Zo kom je in aanmerking voor urgentie bij sociale huur in Helmond

Heb je met spoed een nieuwe woning nodig en wil je in aanmerking komen voor urgentie bij sociale huu...
Haven Helmond

Hier check je of je in aanmerking komt voor huurverlaging

Attentie, attentie, mensen met een laag inkomen en een huur van boven de sociale huurgrens van €720,...

Meer over

Nieuws Wonen

adv.