Zoveel last hebben Helmonders van herrie door treinen, auto’s en de buren

Door Marleen Smits 14 december 2018

Voorbijrazende wagons en rinkelende overwegbellen. Het is niet altijd even fijn om vlak bij het spoor te wonen. Het CBS, RIVM en de GGD deden samen onderzoek naar geluidsoverlast. Wat blijkt? Helmond staat op de derde plek van alle Nederlandse gemeenten als het gaat om geluidsoverlast door treinen. En ook in andere categorieën ‘scoren’ we hoog.

Zondag 7 december ging de nieuwe dienstregeling in bij het spoor en daardoor leggen alle personentreinen in 2019 gezamenlijk 165 miljoen kilometer af. Daarbij staan er acht procent meer goederentreinen ingepland.

In Helmond

We hebben in onze stad maar liefst vier treinstations waar ieder uur treinen stoppen. Maar dat is niet het enige: in Helmond rijden ook een hele hoop goederentreinen die van Dordrecht naar Duitsland gaan. Alles bij elkaar zorgt het voor behoorlijk wat overlast. Zes procent van de Helmonders heeft last van ernstige geluidshinder door het spoor, blijkt uit het onderzoek. Onze stad komt hierdoor, samen met Rhenen, terecht op de derde plek. Alleen in Vught (10%) en Kaag en Braassem (8%) is de overlast nog erger.

Tekst loopt door onder het kaartje

Geluidshinder door de buren en vliegtuigen

Uit hetzelfde onderzoek kwamen cijfers rollen over geluidsoverlast door buren, vliegtuigen, auto’s, brommers en scooters. Bekijk hieronder de resultaten voor Helmond:

Lees ook:

henri-dunant-helmond

Dit zijn de meest lawaaiige plekken in Helmond

Geluidsoverlast is super irritant. Voorbijrijdende treinen, vrachtwagens of ander verkeer: vooral al...
Station Brandevoort

Helmonds mysterie: waarom hebben we vier treinstations?

Een treinstation op steenworp afstand is natuurlijk hartstikke handig. Helmond is koploper als het g...
busstation-helmond

Dit verandert in de dienstregeling van de bussen in Helmond

Reis je vaak met de bus? Vanaf zondag 9 december geldt een nieuwe dienstregeling van de bussen in de...

Meer over

Nieuws Verkeer

adv.