Dit vinden we in Helmond van het gebruik van smartphones in het verkeer

Aangeboden door Interpolis AutoModus App 18 september 2018

Je kent het wel: je wil even aan je afspraak laten weten dat je wat later bent. Of een ander muziekje opzetten, of misschien zelfs even kijken hoe vaak je foto geliked is op Instagram. Moet dat kunnen, je smartphone even gebruiken in het verkeer, of is dit echt niet oké? Wij vroegen het aan deze mensen in Helmond.

<< < Pagina 1 / 5 >
⟵ swipe swipe ⟶

Miep en Ymre

miep-en-ymre-straatvraag-002
Miep (64) en haar zoon Ymre (25) delen dezelfde duidelijke mening: “Het is hartstikke gevaarlijk!” Miep denkt dat een automobilist behoorlijk wordt afgeleid door met een mobieltje te klooien tijdens het rijden: “Je kan gewoon geen twee dingen tegelijk, dat bestaat niet. In het verkeer is dat helemaal riskant. Het gaat om je eigen veiligheid en natuurlijk over dat van anderen.” Ymre sluit zich daar volledig bij aan. “Ik heb nooit mijn telefoon vast tijdens het rijden. Voor navigatie gebruik ik een handsfree kit.”

Miep: “Ik reed laatst achter iemand die een beetje raar reed, wat slingeren enzo. Bij een stoplicht zag ik dat die bestuurder aan het bellen was. Ik denk dan: ‘domme man’. Zelf zou ik altijd wachten tot ik ergens op een veilige plek kan parkeren om te bellen.”

We stelden Miep en Ymre deze vraag: Hoeveel procent van de jongeren tussen de 12 en 17 jaar gebruikt zijn telefoon op de fiets?
Moeder en zoon zitten dicht in de buurt van het juist antwoord. Ymre gaat voor 70%, Miep denkt 80%. Het juiste antwoord is 71%.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Interpolis AutoModus App. Meer over Interpolis AutoModus App ontdekken?

Interpolis AutoModus App zakelijke dienstverleners

Spoorlaan 298, Tilburg

Bekijk meer:zakelijke dienstverleners

Ahmed

ahmed-straatvraag-002
Ahmed (25) hoopt binnenkort zijn rijbewijs te halen en belooft zijn smartphone nooit te gebruiken achter het stuur. “Het is absoluut niet goed om dat te doen, het is hartstikke onveilig.”

Automobilisten moeten volgens Ahmed vooral nadenken over de gevolgen: “Ze denken niet goed genoeg na over bijvoorbeeld fietsers of kinderen die zomaar de straat op rennen. Je moet gewoon rustig blijven als je telefoon opeens gaat in de auto en niet klakkeloos opnemen.”

We stelden Ahmed deze vraag: Hoeveel procent van de Nederlanders vindt mobiel gebruik in de auto gevaarlijk?
Ahmed gokt op 60%. “Soms lijkt het zo, omdat zóveel bestuurders gewoon hun telefoon gebruiken tijdens het rijden.” Het juiste antwoord is 92%.

Doortje en Gerard

doortje-en-gerard-straatvraag-002
Doortje (71) en Gerard (73) zijn uitgesproken tegenstanders van het gebruik van mobiele telefoons in het verkeer. Doortje: “Het is werkelijk levensgevaarlijk! Wij zelf zien het jammer genoeg veel te vaak en ik vind het onbegrijpelijk dat die mensen hun verstand niet wat meer gebruiken.”

Gerard is het volledig eens met haar: “Ik snap het echt niet, je hoort niet eens het verkeer als je aan het bellen bent. Zelfs fietsen en lopen is link als je naar je telefoon kijkt in plaats van naar voren. Het heeft ook gewoon te maken met fatsoen: je brengt andere mensen gewoon niet in gevaar.”

We stelden Doortje en Gerard deze vraag: Hoeveel procent van de Nederlanders zegt iets als ze een automobilist zien die bezig is met zijn telefoon?
Gerard gaat voor 20% en Doortje schat het met 15% iets lager in. “Ik zou er zelf niet zo snel iets van zeggen, als ik eerlijk ben,” zegt Doortje, “de kans is veel te groot dat ik een grote mond terugkrijg.” Het juiste antwoord is 80%.

Julia en Rik

julia-en-rik-straatvraag-002
De mening van Julia (27) en Rick (34) is glashelder. “Wij zijn absoluut tegen”, zegt Julia. “Je hoeft maar even niet op te letten en het is gedaan. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zelf heb ik mijn mobieltje altijd in mijn tas zitten als ik aan het rijden ben. Dan haal je die verleiding weg om ‘m even te pakken.”

Rick is weleens bijna slachtoffer geweest van een ‘belbestuurder’. “Ik fietste bij de Albert Heijn XL en ik had voorrang, maar zag al dat een automobilist aan het bellen was. Dat ging dus bijna mis: het scheelde niks of ik was aangereden. Ik schreeuwde daarna nog iets naar die man, maar die reed gewoon door.”

We stelden Julia en Rik deze vraag: Hoeveel procent van de Nederlandse automobilisten gebruikt zijn mobiel in het verkeer?
Rick denkt 75% en Julia zet iets hoger in met 80%. “Het moet eigenlijk natuurlijk gewoon 0% zijn, maar we denken dat het er stiekem toch best veel zijn”, zegt Julia. Het juiste antwoord is 62%.

Heel Nederland in AutoModus

Help jezelf en zorg dat je niet in de verleiding komt om tijdens het rijden je mobiel te grijpen. Hoe je dat doet? Door net als de 72.000 Nederlands die je zijn voorgegaan de Interpolis AutoModus App te downloaden. Met de app:

✔ houd je je ogen op de weg in plaats van op je telefoon

✔ voorkom je afleiding door je mobiel en rijd je veiliger

✔ kun je wel muziek of navigatie luisteren

Iedere 100 kilometer die je rijdt in AutoModus levert € 1,- op.  Het totaalbedrag dat alle AutoModus gebruikers sparen (tot een maximum van 250.000 euro) gaat naar initiatieven die het verkeer in Nederland veiliger maken. Dus waar wacht je nog op? Ga de weg op in AutoModus en maak het verkeer in Nederland veiliger!

<< < Pagina 1 / 5 >
⟵ swipe swipe ⟶

adv.