Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Sinterklaasintocht gaat niet door en Zwarte Piet ondergaat transformatie in Helmond

Door Marleen Smits 9 juli 2020

We hadden er nog zo op gehoopt, maar helaas: de sinterklaasintocht in Helmond is afgelast voor dit jaar. Dat meldt de organisatie. Een andere grote verandering is de transformatie van Zwarte Piet naar schoorsteenpiet.

Allereerst over de intocht: de organisatie bekijkt of een alternatieve ‘intocht’ mogelijk is.

Sinterklaasintocht Helmond 2020

“Of het mogelijk is om de gewaardeerde Spaanse delegatie op een andere manier op een warm welkom te trakteren, en of er daarbij bijvoorbeeld gezongen mag worden, kunnen we nu nog niet zeggen. Dat hangt helemaal af van wat er de komende maanden op ons af komt”, lezen we.

Andere activiteiten geannuleerd

Ook de viering in de kerk en de Speciale Dag voor mensen met een beperking gaat in 2020 niet door. “Met pijn in ons hart, maar tegelijkertijd in de overtuiging dat we niet anders kunnen.”

Tekst loopt door onder de foto

Het Kasteel van Sinterklaas (1)
Foto: indebuurt

Het Kasteel van Sinterklaas

Misschien brandt deze vraag al op je lippen: ‘kan ik nog wel op bezoek bij Het Kasteel van Sinterklaas?’ Jammer genoeg is dat maar voor een select clubje ‘sintfans’ weggelegd. Op audiëntie gaan bij de sint is in 2020 alleen mogelijk voor leerlingen van groepen 1, 2, 3 en 4 en hun begeleiders. “Toen een slordige zevenhonderd jaar geleden het Helmondse kasteel gebouwd werd, is geen rekening gehouden met de mogelijke invoer van een anderhalvemetermaatregel. Dat kunnen we de aannemer moeilijk kwalijk nemen”, legt de organisatie uit. De afstand waarborgen is vanwege de smalle gangen geen optie. Scholen in de regio krijgen later dit jaar een uitnodiging voor een bezoekje aan Het Kasteel van Sinterklaas.

Tekst loopt door onder de foto

Sinterklaasintocht Helmond 2019 004
Foto: indebuurt

Schoorsteenpiet

Het is al jaren een heikel punt in Nederland: moet het uiterlijk van Zwarte Piet veranderen? In Helmond bleef de knecht van Sinterklaas hetzelfde. Tot 2020 dus, want vanaf nu komen er schoorsteenpieten. Het ED sprak hierover met de Helmondse hulpsint Lex Coolen en Ad de Kroon: voorzitter van Stichting Sinterklaasstad Helmond. De organisatie schrijft over de transformatie: “Je hoeft geen Nostradamus of Piet Paulusma te heten om te kunnen voorspellen dat Zwarte Piet uit de mode gaat raken. Op steeds meer plaatsen zien we roetveegpieten. Er zal een moment komen dat we Zwarte Piet alleen nog zien in tekeningen en op foto’s en filmpjes. Wat wij daar ook van vinden: die verandering houden we niet tegen.”

Lees hier het hele statement van Het Kasteel van Sinterklaas.

Meepraten over dit nieuws kan onder dit Facebookbericht.

Lees ook:

Zomerkermis Helmond 2019 002

De Helmondse zomerkermis gaat niet door, maar er is misschien een alternatief

Nu de coronamaatregelen in Nederland verder zijn versoepeld, vroegen veel Helmonders zich af: 'Hoe z...
Het Kasteel van Sinterklaas 2008 Helmond

Uit de oude doos: 11 x zo zag Het Kasteel van Sinterklaas er vroeger uit

Het Kasteel van Sinterklaas zet Helmond al jarenlang op de kaart als echte Sinterklaasstad. Het is n...
Efteling attractiepark ANP-410698730

Van rooftopbar tot arcadehal: dit willen wij ook in Helmond

Begrijp ons niet verkeerd: Helmond is de allerfijnste plek om te wonen. Toch zien wij hotspots in an...

adv.