Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De app Nextdoor maakt opmars in Helmond, maar hoe veilig is het?

Door Marleen Smits 12 augustus 2019

Lekker handig, die app Nextdoor. Kat kwijt? Gooi het op Nextdoor, misschien weten je buren meer. Maar: er blijkt een keerzijde aan de app te zitten. De politie waarschuwt voor deze app.

In Helmond

Heb je pas gelden een brief in de brievenbus gehad over Nextdoor? Die kans is groot, want ook in Helmond worden deze brieven verspreid. Zo kregen inwoners van de Rijpelberg-West onlangs post. De boodschap begint met ‘Hi buurman of buurvrouw’, waarna de briefschrijver je oproept om lid te worden van de app. Er staat een code bij, waardoor je je kunt aanmelden voor jouw buurtgroep, met het bericht dat de code over zeven dagen verloopt.

Nextdoor

Onder andere de politie in Gelderland waarschuwt via sociale media voor de gebruikersvoorwaarden van buurtapp Nextdoor. Het platform probeert nieuwe gebruikers te werven door die brieven rond de sturen. De brief wordt altijd ondertekend door iemand die in de buurt woont, inclusief vermelding van de straatnaam maar zonder huisnummer. Het lijkt daardoor misschien betrouwbaar, maar dat is het niet. Wie akkoord gaat met de algemene voorwaarden, stemt er namelijk mee in dat zijn verstrekte gegevens gebruikt kunnen worden in de Verenigde Staten en andere landen waar met de Nextdoor-app gewerkt wordt.

Namen gebruiken

Onlangs verscheen in het ED een artikel over Nextdoor. Daarin kwam een van de vermeende briefschrijfsters aan het woord, van wie de naam ongevraagd is gebruikt: “In de brief roept Van der Heiden de rest van de buurt op om zich ook aan te melden voor de buurtapp Nextdoor. Maar dat zal ze nooit ofte nimmer doen, zegt ze.”

Is het strafbaar?

Of de brief strafbaar of misleidend is, is nog onduidelijk; daar moeten deskundigen zich over buigen. Consumentenprogramma Opgelicht?! besteedde er onlangs al aandacht aan en ook de Consumentenbond is op de hoogte. Een paar jaar gelden schreef de Consumentenbond al een review over deze app: “De keerzijde van de app zijn de mogelijke gevaren die ontstaan bij het delen van veel persoonlijke informatie. Zo moet je er bij het gebruik van de app vanuit gaan dat Nextdoor veel van jou komt te weten. […] Bovendien is de app ook een handig hulpmiddel voor ongure types zoals stalkers. Denk dus altijd goed na voordat je persoonlijke informatie deelt.”

Lees ook:

Noriko (1900255) 6

De lieve Noriko zoekt een baasje om kopjes aan te geven

Er verblijven nogal wat dieren in het Dierenasiel Helmond. Zo ook de 4-jarige kater Noriko. Deze vri...
Oude Aa Helmond

Zoveel huizen tot twee ton staan er op dit moment te koop in Helmond

Een huis kopen met een klein budget, daar kun je wel wat geluk bij gebruiken. Huizen worden snel ver...
Kasteel Helmond

Een feestje geven in een park in Helmond, mag dat?

Stel, je bent jarig, geslaagd of gewoon in opperbeste feeststemming en je wilt samen met vrienden en...

adv.