Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Opgepast: in het Eindhovens kanaal bij Helmond zit veel blauwalg

Door Marleen Smits 20 september 2019

Laat je normaal gesproken altijd je hond zwemmen in het Eindhovens kanaal, ten zuiden van Mierlo-Hout en Brandevoort? Beter van niet: in het water is een ‘hoge concentratie’ blauwalg gevonden.

Ook bij de Goorloop en de Schootenseloop moet je opletten, want die staan in verbinding met het kanaal. De kans is dus groot dat het water daar besmet is. “In de Traverse, delen van de Zuid-Willemsvaart, het Wilhelminakanaal en de Donkervoortseloop is al langer blauwalg aanwezig maar niet in dezelfde hoeveelheden”, meldt Waterschap Aa en Maas.

Tekst loopt door onder het kaartje

kaartje bij pb blauwalg in Eindhovens Kanaal
Rood: hoge concentratie blauwalg. Paars: blauwalg vermoedelijk aanwezig. Geel: blauwalg aanwezig.

Gezondheidsklachten

Blauwalgen kunnen giftige stoffen afscheiden. Als je het aanraakt of zelfs per ongeluk inslikt, bestaat kans op huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen en ernstige maag- en darmklachten. Ben je per ongeluk in het besmette water gevallen? De kans is klein dat je daar ernstig ziek door wordt: klachten gaan meestal na een paar dagen vanzelf weg. Blijf je ziek? Raadpleeg dan de huisarts.

Zieke dieren

Niet alleen mensen kunnen klachten krijgen door blauwalg, ook voor dieren is het water onveilig. Zo is er kans dat honden schade oplopen aan de lever en het zenuwstelsel. Heeft je hond gezwommen of heeft hij gedronken van besmet water? Ga dan zo snel mogelijk naar een dierenarts: een blauwalgvergiftiging is volgens Voor Mijn Dier een spoedgeval.

Volg indebuurt Helmond ook via Facebook en Instagram.

Lees ook:

blauwalg

Opgelet: op deze locaties in Helmond is blauwalg vastgesteld

Het is oppassen geblazen op verschillende plekken in Helmond. Op vier locaties in onze gemeente heef...

Let op: Beveiliging buurtapp Nextdoor is ‘zo lek als een mandje’

Opletten geblazen als je met je buren op Nextdoor zit. De buurtapp heeft veiligheidsproblemen, zo bl...

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.