Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Ondernemen in Helmond: zoveel zelfstandigen komen in de problemen als inkomen wegvalt

Door Carin van der Meij 13 juli 2020

De coronacrisis heeft grote gevolgen voor zelfstandig ondernemers. Voor enkelen in positieve zin, maar veel meer zelfstandigen zitten op dit moment in zwaar weer. Hoelang kunnen Helmondse zelfstandigen het hoofd boven water houden als hun inkomen wegvalt? Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zocht het uit.

Het statistiekbureau onderzocht wat er zou gebeuren als zelfstandigen – zowel zpp’ers als ondernemers met personeel – voor een lange periode geen inkomen zouden hebben. Goed om te weten: de onderzoeksresultaten zijn gebaseerd op verwachtingen van het CBS. Per situatie zullen de gevolgen verschillen.

Landelijk

Laten we eerst naar het grote plaatje kijken. Stel je voor: alle ondernemers in ons land hebben een jaar lang geen klanten of opdrachten en dus geen inkomen. Hoelang houdt een huishouden het hoofd boven water als zo’n groot deel wegvalt, maar nog wel een betaal- en spaarrekening, een inkomen van partner en andere extra inkomstenbronnen heeft?

Naar verwachting heeft dan 35 procent van de zelfstandigen niet genoeg buffer om met hun gezin boven de minimumloongrens te blijven. Ter indicatie: de grens ligt iets onder €1.700,- bruto per maand voor een fulltime baan.

Zelfstandigen in Helmond

Als we inzoomen, zien we dat dit verwachte percentage voor Helmondse zelfstandigen iets hoger is. Het CBS voorziet voor 38,8% van de ondernemers in Helmond problemen. Dit geldt dus wanneer sprake is van inkomstenverlies over een periode van minimaal een jaar. In de omliggende dorpen is dat percentage overal lager.

In kaart

LocalFocus heeft het CBS-onderzoek in kaart gebracht:

Lees ook:

Beer and Beefs 002 (1)

Hé, een nieuw restaurant: ‘Helmonders zijn blij dat er weer iets gebeurt in het pand’

Wat zien we nu? Bedrijvigheid in het pand waar ooit restaurant De Traverse zat! Jeroen van Oosterhou...
Volderhof Helmond

7 x de meest bijzondere huizen die nu te koop zijn in Helmond

Dat is weer eens wat anders dan een good old rijtjeswoning. Ben jij op zoek naar een huis met karakt...
Sinterklaasintocht Helmond 2019 015

Sinterklaasintocht gaat niet door en Zwarte Piet ondergaat transformatie in Helmond

We hadden er nog zo op gehoopt, maar helaas: de sinterklaasintocht in Helmond is afgelast voor dit j...

adv.