Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Luchtkwaliteit in Helmond is superslecht: dit kun je zelf doen

Door Marleen Smits 14 januari 2020

De luchtkwaliteit in Helmond is de laatste jaren niet om over naar huis te schrijven, zo blijkt uit onderzoek van het RIVM. In 2018 is de lucht minder schoon geworden. We vroegen Bram van Milieudefensie wat je zelf kunt doen om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Het RIVM meet de luchtkwaliteit aan de hand van twee schadelijke gassen: stikstofdioxide en fijnstof. Het eerste is een uitlaatgas, fijnstof komt vrij rond veehouderijen en in het verkeer. In Helmond zweven er van beide gassen veel meer deeltjes rond dan gemiddeld in ons land. In Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen en Rijswijk is de luchtkwaliteit pas écht waardeloos: daar is de meest vieze lucht van Nederland. Bekijk op het onderstaande kaartje wat de luchtkwaliteit is per gemeente in Noord-Brabant.

Tekst loopt door onder het kaartje

Dit kun je zelf doen

Je begrijpt: dit is niet best. De uitstoot van fijnstof en stikstofdioxide kan ervoor zorgen dat je last krijgt van je luchtwegen, of deze klachten verergeren. Wat kunnen we zelf doen om de luchtkwaliteit rondom Helmond te verbeteren? Dat weet Bram, campagneleider Klimaat & Verkeer bij Milieudefensie. Hij vertelt: “Als je mee wilt werken aan een betere luchtkwaliteit, laat je auto dan staan en ga met het OV of met de fiets. Houtkachels en vuurtjes zijn gezellig, maar ook deze vervuilen de lucht. Je kunt deze dus beter uit laten.”

Investeren

“Verder is het geen best idee om vuurwerk af te steken. Rondom de jaarwisseling is de luchtkwaliteit zelfs op zijn slechtst.” Volgens Bram kan de gemeente de grootste slagen maken. “Zeker in het verkeer! Mensen kiezen voor de optie die het goedkoopst en het snelst is. Als de gemeente investeert in goed OV en betere fietspaden, wordt het eenvoudig om de auto te laten staan. Dan wordt de luchtkwaliteit écht beter.”

Lees ook:

Helmond in het donker

Magisch mooi: 5 x prachtige foto’s van Helmond in het donker

Loop jij wel eens ’s avonds door de stad? Helmond in het donker is bijna magisch. Gebouwen zijn mooi...
Binnenkijken Bas 018 (1)

Binnenkijken bij Bas: ‘Mensen denken dat mijn muur is beschoten met een paintballgeweer’

We zijn op bezoek in het kleurrijke huis van Bas Kolenberg (36). Hij woont inmiddels zeven jaar in e...
Zwembad de Wissen Helmond

Van buurtconciërge tot vliegveld: dit is verdwenen uit Helmond

Wij houden natuurlijk van onze prachtige stad. Lekker chillen in een café aan de haven of genieten v...

Meer over

Nieuws Verkeer

adv.