Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jonge moeders in Helmond: zoveel tienermoeders wonen in onze stad

Door Carin van der Meij 22 oktober 2020

Het aantal tienermoeders in Nederland daalt, blijkt uit cijfers van het CBS. Op 1 januari van dit jaar stond de teller op ruim 1.600 moeders van 19 jaar of jonger. Hoeveel van hen komen uit Helmond? En is het aantal Helmondse tienermoeders ook gedaald? Dit zijn de cijfers.

Het aantal jonge moeders in Nederland is vorig jaar gedaald met zo’n acht procent. Er is al een langere tijd een daling in het aantal tienerzwangerschappen. Zo waren er tien jaar geleden nog bijna dubbel zoveel moeders van 19 jaar of jonger.

Tienermoeders in Helmond

Nieuwsgierig als we zijn, doken we in de cijfers van Helmond. Hoeveel jonge moeders telt onze stad? In het grafiekje hieronder zie je dat precies. Maar vooruit, we verklappen het vast: heel veel tienermoeders hebben we niet. Op 1 januari 2020 telde onze gemeente 11 tienermoeders. Een jaar eerder waren dat er 14. Per duizend meisjes zijn er dus 3,2 moeders.

Brabant

Noord-Brabant laat de sterkste daling zien van alle provincies in het aantal moeders onder de twintig. 180 in 2020 tegenover 219 het jaar ervoor. Dat is een daling van bijna achttien procent. In welke Brabantse stad of dorp de meeste jonge moeders wonen? Tilburg. Daar zijn 25 tienermoeders. Opvallend is dat buurdorp Goirle rood kleurt op de kaart. Met 8 tienermoeders is dat aantal relatief gezien hoog ten opzichte van het totaal aantal inwoners. Per duizend meisjes zijn er dus 12,4 moeders.

In kaart

Bekijk in onderstaande kaart het aantal tienermoeders per gemeente.

Tekst loopt door onder kaart.

Oorzaken van daling

Hoe kan het dat het aantal tienermoeders daalt? Kenniscentrum Rutgers deed onderzoek naar de achtergronden van tienerzwangerschappen. Zij kwamen tot de conclusie dat het helpt dat in Nederland een lange traditie is van seksuele voorlichting en meisjes goede toegang hebben tot anticonceptie.

Lees ook:

Vacatures winkelen Helmond

Gewoon een leuk feitje: zo vermogend is de gemiddelde Helmonder

Natuurlijk hangt rijkdom niet alleen af van je banksaldo. Zaken als gezondheid en geluk spelen ook e...
openbaar-toilet-openbare-wcs-indebuurt-helmond

Hoge nood! In zoveel openbare toiletten in Helmond kun je terecht

Niets zo vervelend als je aan het shoppen bent en je moet opeens heel erg nodig naar het toilet. De ...
Kanaaldijk N.W.

Dit moet je weten over de sluiting van de spoorwegovergang bij de Kanaaldijk N.W.

Rijd je regelmatig het spoor over bij de Kanaaldijk N.W.? Dan is het je vast opgevallen: de weg is a...

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.