Houd er alvast rekening mee: het onderwijs gaat weer staken

Door Marleen Smits 9 januari 2019

Je kunt maar beter alvast een dag vrij nemen op 15 maart 2019 of een goede oppas zoeken. Het ziet er namelijk naar uit dat alle kinderen een extra dagje vrij hebben. Er komt een grote onderwijsstaking aan, meldt de grootste vakbond AOb aan het ED.

Het hele Nederlandse onderwijs gaat plat op vrijdag 15 maart na een nationale actieweek. Het zou de eerste keer zijn dat het hele onderwijs het werk neerlegt, van basisscholen tot universiteiten. De AOb (ruim 80.000 leden) eist structureel een kleine drie miljard euro extra van het kabinet voor alle sectoren. Dat geld moet onder meer naar salarissen van docenten en ondersteunend personeel, en de werkdruk moet omlaag.

Doorwerken bij ziekte

Uit een nieuwe enquête van de bond blijkt dat het lerarentekort het Nederlandse onderwijs ontregelt. Leraren, onderwijsondersteuners en directeuren werken massaal door bij ziekte. Ook zijn ze voortdurend invallers aan het zoeken of aan het inwerken en zijn de klassen bomvol, laat de AOb weten op haar website.

Extra geld

In het regeerakkoord trok het kabinet anderhalf miljard euro uit voor extra investeringen in het onderwijs en kregen de basisschoolleraren loonsverhoging in oktober. Maar de vakbonden waarschuwden al eerder dat de acties daarmee niet voorbij zijn. Het onderwijs is overspannen, volgens de AOb. Door hoge verwachtingen van politiek, ouders, leerlingen en studenten.

Lees het hele artikel bij het ED

Lees ook:

Joepie schoolhond Zuiderbos Helmond 006

Juf Loes over schoolhond Joepie: ‘Hij laat vieze stinkscheten’

In onze rubriek 'Helmonder van de week' spreken we eigenlijk alleen maar mensen. Toch vinden wij Joe...
Klaslokaal school Helmond

Helmonds mysterie: dit is er ‘vrij’ aan de Vrije School Peelland

"Een vrije school, dat is dat hippieachtige, zweverige onderwijs waar kinderen kunnen doen en laten ...
knippenbergcollege-helmond-003

Helmonds mysterie: wie was doctor Knippenberg eigenlijk?

Misschien volgt je kind er lessen of zat je er zelf ooit op school. Hoe dan ook: iedere Helmonder is...

Meer over

Nieuws

adv.