Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Het kan levens redden: op deze plekken in Helmond hangt géén AED

Door Carin van der Meij 10 juli 2020

Het kan gebeuren: iemand in je omgeving krijgt een hartstilstand. Wat doe je dan? Je belt natuurlijk meteen 112. Terwijl de ambulance onderweg is, stuurt een reanimatie oproepsysteem een melding naar burgerhulpverleners uit de buurt om met een AED te helpen. De kans is groot dat zo’n apparaat binnen vijfhonderd meter bij jou vandaan is. Alleen: nog niet in alle buurten in Helmond hangt dit levensreddende middel.

Je ziet ze her en der wel hangen, maar wat is ook alweer een AED? De afkorting staat voor ‘automatische externe defibrillator’. Het is een draagbaar apparaat dat het hartritme kan herstellen als iemand een hartaanval krijgt. Iedereen mag een AED gebruiken, de Hartstichting raadt wel aan om alsnog een reanimatiecursus te volgen.

AED

De Hartstichting en HartslagNu streven ernaar om Nederland volledig AED-dekkend te maken. Dit betekent dat er overal binnen vijfhonderd meter een AED is. Op dit moment zijn er rond de 25.000 aangemelde apparaten. Om volledig dekkend te zijn, moeten er nog meer worden opgehangen.

Meer AED’s in Helmond

De twee organisaties brachten in kaart waar de laatste AED-loze zones zijn. Op deze kaart staan rode cirkels aangeduid. In deze buurten hangen nog geen AED’s die dag en nacht bereikbaar zijn voor de buurt en aangemeld staan bij het reanimatie oproepsysteem. In het centrum bijvoorbeeld: daar kun je niet snel bij een defibrillator wanneer dat nodig is. Hetzelfde geldt voor de omgeving Jozef Israelsstraat, rondom het kruispunt Wethouder Ebbenlaan/Bakelsedijk, in de buurt van de Azalealaan en in de omgeving van de Montgolfierstraat.

Hangt er in jouw buurt nog geen AED? Check de website van de Hartstichting hoe je dit apparaat aanschaft.

Lees ook:

Vacatures winkelen Helmond

Nieuwe verkiezing: wat is volgens jou de beste kledingwinkel in Helmond?

Wij van indebuurt Helmond houden wel van een verkiezing op z'n tijd. Zo weten we al wat de beste caf...
Boscotondo Helmond

Krijg nou wat: de huurprijzen in Helmond gaan omlaag

Goed nieuws voor iedereen die op zoek is naar een huurwoning in Helmond: de huurprijzen dalen! Wonin...
Miniature Mansion Merijn Goes

Merijn heeft een bijzondere hobby: ‘Ik wil het stoffige imago veranderen’

De een zweert bij tuinieren en de ander speelt urenlang gitaar ter ontspanning. En weer een ander ga...

adv.