Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit is de status van de knalgele Geldmaat in Helmond

Door Marleen Smits 5 november 2019

De geldautomaten van ING, de Rabobank én ABN Amro verdwijnen binnenkort allemaal uit het straatbeeld. Er komen knalgele exemplaren voor terug. Ook de naam van de flappentap verandert: contant geld halen we straks uit de Geldmaat. Wat dat allemaal inhoudt en wanneer Helmond aan de beurt is, leggen we je graag even uit.

Wat verandert er?

De drie grootbanken willen hun eigen geldautomaten inruilen voor één algemeen exemplaar. Die plannen werden twee jaar geleden al aangekondigd. Afgelopen week werd de eerste nieuwe Geldmaat onthuld. Geen ING-oranje meer, geen ABN-groen en ook geen RABO-blauw, maar een bankonafhankelijke flappentap met een vrolijke gele kleur.

Tekst gaat verder na de afbeelding.

Waarom?

Simpel: omdat de kosten voor de unieke, afzonderlijke flappentappen te hoog oplopen. En dat is logisch, omdat we met elkaar steeds minder geld opnemen en meer en meer met onze pinpas afrekenen. Daarbij rijzen de beveiligingskosten de pan uit door alle plofkraken. Door nu samen één gezamenlijke automaat te lanceren, hopen ABN, ING en de Rabobank de opgelopen kosten te drukken en een kaalslag te voorkomen.

Oké, en wat hebben wij daaraan?

Nou, dat al die flappentappen straks geel kleuren, maakt het niet alleen voor iedereen herkenbaar, maar ook in veel opzichten heel makkelijk. Want ongeacht bij welke bank je zit, bij elke Geldmaat is het straks voor iedereen mogelijk om geld uit de muur te halen. Bovendien hoeven we geen nieuwe pinpassen aan te vragen, want we houden gewoon onze eigen bankkaarten. Ook  kunnen we zo vaak en zoveel geld opnemen als ons saldo en pinlimiet toestaat. En, heel handig: alle automaten werken hetzelfde.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

En wanneer gaat dit allemaal gebeuren?

Het nieuwe geldautomatennetwerk wordt vanaf dit jaar stap voor stap over Nederland verspreid. De oude apparaten worden geleidelijk vervangen door de nieuwe Geldmaat. Het project moet eind 2020 zijn afgerond.

Momenteel telt Helmond één Geldmaat: bij Jan Linders aan de Dijksestraat. Voorlopig staat alleen de pinautomaat van ABN Amro aan de Vondellaan op de planning voor een verandering. Eind november moet dit ook een Geldmaat zijn.

Blijven alle pinlocaties behouden?

Dat is nog niet zeker. Wel zullen we de Geldmaat straks vinden op veel plekken waar we nu al geld uit de muur halen. Maar hoeveel flappentappen er door deze geldautomatenmetamorfose worden weggehaald, is niet duidelijk.

Lees ook:

Landmacht training

Er zijn militairen in Helmond de komende twee weken en dit is de reden

Het zal je vast niet ontgaan: deze week komen militairen naar onze stad. Dat meldt de gemeente Helmo...
Museumdocent Maartje Vos 001

Museumdocent Maartje is Helmonder van de Week: ‘Ik zoek sappige details in schilderijen’

Een museum bezoeken: misschien doe je het nooit omdat je denkt dat het saai is. Volgens Maartje Vos ...
Verbouwing Havenpark Burgemeester Geukerspark

[VIDEO] Zo staat het met de aanleg van het Burgemeester Geukerspark

De gemeente startte een half jaar geleden met de bouw van het nieuwe Burgemeester Geukerspark (voorh...

Meer over

Nieuws

adv.