Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nieuwe ontwikkelingen in Helmondse cold case Manon Seijkens: alle feiten op een rij

Door Marleen van Amstel-Smits 4 augustus 2020

Er zijn ontwikkelingen in de cold case van Manon Seijkens. Deze moord stamt al uit 1995 en onlangs bracht de politie nieuwe informatie naar buiten in de hoop de zaak alsnog op te lossen. Maar hoe zat het allemaal nou ook alweer? We frissen je geheugen op en vertellen je wat er tot nu toe bekend is.

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Manon Seijkens

Manon Seijkens werd op 27 maart 1987 geboren in Helmond. Haar ouders gaan later scheiden en vanaf dan woont Manon samen met haar moeder en broer aan de Marslaan in De Eeuwsels. “Manon was veel op straat en was volgens sommigen een brutaaltje”, schrijft de politie.

Tekst loopt door onder de foto

manon-seijkens
Foto: Politie

Vermissing

Op donderdag 10 augustus 1995 raakte de toen 8-jarige Manon vermist nadat ze, op blote voeten, buiten ging spelen. Kranten stonden er vol van. Zo schreef Algemeen Dagblad over de grootscheepse zoekactie naar het meisje: “Leden van de mobiele eenheid en buurtbewoners hebben zaterdag de omgeving van Helmond-Noord en het omliggende natuurgebied afgezocht.” Op dat moment dacht de politie nog niet aan een misdrijf: “Misschien is ze in paniek geraakt en durft ze niet terug naar huis, uit angst voor straf.”

Lichaam gevonden

Pas een half jaar later werd haar lichaam teruggevonden: op zaterdag 17 februari 1996. Ze lag in de bosjes bij het kanaal, op een paar honderd meter van haar huis. “Medewerkers van de technische recherche zijn gisteren een groot deel van de dag bezig geweest met het onderzoeken van de vindplaats en het bergen van het stoffelijk overschot, dat in verregaande staat van ontbinding verkeerde”, schreef het ED twee dagen na de vondst. Later werd duidelijk dat er sprake was van een misdrijf. Manon werd vermoedelijk ook nog seksueel misbruikt.

Hoe zit het met die damesschoenen?

Schoenen Manon Seijkens
Foto: Politie

Op het moment dat Manon vermist raakte, droeg ze geen schoenen. Toen haar lichaam werd gevonden, had ze wél schoenen aan: een bont paar met hakjes. Misdaadjournalist.nl schrijft hierover: “Met die schoenen die Manon droeg is wat aan de hand: het waren niet haar eigen schoenen. Het waren damesschoenen, veel te groot voor de achtjarige Manon. Niemand weet waarom ze die droeg en hoe ze eraan kwam.”

In het riempje van de schoenen waren extra gaatjes gemaakt, zodat een meisje ze kon dragen. “Heeft ze die tijdens het spelen ’s middags aangedaan of kreeg ze die van de dader? Het kan allebei”, vertelde cold case-chef Jeroen Snellen eerder aan het ED. Nog altijd is dit deel van het raadsel onopgelost.

Is er nooit een verdachte aangehouden?

Volgens de politie werd in 1998 een man gearresteerd in de zaak. In hoger beroep werd hij vrijgesproken. Het ED schrijft dat in de loop der jaren drie verdachten hebben vastgezeten: “Een zwerver genaamd Piet, een achterbuurman met een tbs-verleden en de partner van Gerties [de moeder van Manon, red.] vriendin.” Die laatstgenoemde is de man waarover de politie het heeft: degene die werd vrijgesproken.

En nu?

Inmiddels zijn er nieuwe ontwikkelingen in de zaak. De politie maakte onlangs bekend dat een lange, zwarte haar is gevonden op het lichaam van Manon. De haar is van Aziatische afkomst en is mogelijk van de dader. Met deze bekendmaking hoopt de politie op een doorbraak.

Al snel stroomden de tips binnen. Het ED meldt dat in een paar dagen tijd dertig tips zijn gemeld, vooral van mensen die meedenken. Dat de haar uit een pruik kan komen, bijvoorbeeld. De gouden tip zat er helaas vooralsnog niet bij.

Heb jij tips?

Heb jij mogelijk informatie over de zaak van Manon Seijkens? Geef je tip dan door aan de politie.

Dan kan via:

  • 0800-6070 (de opsporingstiplijn)
  • 079-3458999 (Team Nationale Inlichtingen, vertrouwelijk)
  • 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem)
  • Dit tipformulier
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

112

adv.