Donkere dagen: 7 x tips om inbraak te voorkomen

Door Marleen Smits 26 oktober 2018

Het is al vroeg donker, vind je niet? Ongeveer de helft van alle woninginbraken gebeuren ’s nachts en ’s avonds. Tijdens kerst en oudejaarsnacht zijn inbrekers het meest actief. Daarom is het goed om nú alvast te checken hoe inbrekerproof jouw huis is. Wij geven je zeven tips om inbraak te voorkomen.

Pagina 1 / 8
⟵ swipe swipe ⟶

1. Ramen en deuren

We beginnen met een open deur, of beter gezegd een dichte deur: doe voor- en achterdeur en ramen altijd op slot. Haal daarbij ook altijd de sleutel uit het slot, want zo kun je voorkomen dat de inbreker met een handigheidje de sleutel aan de binnenkant kan omdraaien. Het zal je misschien verbazen, maar meer dan de helft van de inbrekers komt heel simpel binnen via de deur.

 

2. Verstopplekken

Zorg dat inbrekers zich niet goed kunnen verstoppen in de buurt van je huis, dus snoei de struiken goed en plaats een buitenlamp. Op die manier hebben de buren goed zicht op wat er gebeurd bij je woning als je niet thuis bent.

 

3. Opruimen

Ruim de tuin op: nee, we gaan je niet vertellen dat je moet gaan schoonmaken, maar zorg wel dat er geen ladder in de tuin ligt of dat er een prullenbak staat. Inbrekers kunnen die makkelijk gebruiken als opstapje.

 

4. Doe alsof je thuis bent

Het beste middel tegen inbrekers is doen alsof je thuis bent. Dus vraag een buurvrouw of familielid om regelmatig even langs te gaan en de post op te ruimen als je een paar dagen weggaat. Ook lampen met een tijdschakelaar zijn handig om te faken dat je thuis bent.

5. Social media

Zet het niet op sociale media als je op vakantie bent. Dus ook niet tijdens je vakantie allemaal foto’s posten. Doe dat maar als je weer terug bent. Op Facebook, Twitter en Instagram zijn ook inbrekers actief die dan heel makkelijk zien waar ze in alle rust kunnen toeslaan.

6. Adreslabels

Ben je weleens je sleutelbos kwijt? Laten we hopen van niet, maar mocht het toch gebeuren: een adreslabel is niet handig. Want móchten je sleutels in handen komen van een inbreker, dan weten ze wel heel snel waar ze moeten zijn.

 

7. Camera’s

Hang een camera op die uitkijkt over je voor- of achtertuin. Een neppe kan ook, maar inbrekers zien het verschil vaak wel. Wil je geen torenhoog bedrag neerleggen voor een beveiligingscamera? Koop dan een afdankertje, ook al werkt het apparaat niet. Inbrekers denken dan misschien dat het een werkende camera is en zullen dan niet zo snel inbreken.

 

Toch ingebroken?

Hè, balen! Hopen dat de schade meevalt. Neem in ieder geval contact op met de politie. Agenten doen sporenonderzoek, het is dus heel belangrijk dat je nog niks opruimt voordat de politie er is. Zijn er bankpassen gestolen? Bel dan zo snel mogelijk naar de bank en laat ze blokkeren.

Lees ook

Kasteel Helmond

In deze Helmondse buurten wordt heel vaak ingebroken

We hopen dat je het nog nooit hebt meegemaakt: een inbraak. Toch zijn er – helaas – heel wat dieven ...
Fiets in Brandevoort de Veste

Is je fiets gestolen of weggehaald? Dit moet je doen

Je parkeert je fiets ergens, zet 'm op slot (of niet) en laat hem achter. Even later kom je terug, o...
henny-gehem-wijkagent-helmond-west

Held Henny is wijkagent: ‘Ik maak zoveel mee, ik schrijf nog eens een boek’

Henny Gehem werkt al 41 jaar bij de politie. Hij hield zich bezig met drugs en deed recherchewerk en...
Pagina 1 / 8
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

112

adv.