Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Op Koningsdag de vlag uithangen? Dit zijn de regels

Door Marleen Smits 23 april 2019

Heb je de Hollandse driekleur in huis en eventueel ook nog een oranje wimpel, dan hang je op Koningsdag natuurlijk de hele boel buiten. Maar er is een officieel vlaggenprotocol. Dus voor het geval je een vlag hebt en een vlaggenmast: dit mag je wel en niet doen:

Even voor de duidelijkheid: je bent als inwoner van Nederland niet verplicht om de vlag uit te hangen op Koningsdag. Voor overheidsgebouwen is het echter wel verplicht. Ook mag je op andere dagen de vlag uithangen, bijvoorbeeld voor een huwelijk of gewoon omdat het gezellig staat.

Met wimpel

Je mag dus altijd de vlag uithangen, maar als je dat doet zijn er wel een paar regels. Alleen op Koningsdag en de verjaardagen van Koningin Máxima, Prinses Beatrix en de Prinses van Oranje mag je vlaggen mét de oranje wimpel ophangen. Verder mag een gehesen vlag nooit de grond raken of het verkeer hinderen. Let er dus op dat de stok een goede lengte heeft. Ook is de gewoonte om de vlag niet te laten hangen tussen zonsondergang en zonsopkomst. Wil je toch ’s nachts de vlag laten hangen? Dan is het een goed gebruik de vlag te verlichten zodat de kleuren goed zichtbaar zijn.

Kleuren

Er zijn geen voorschriften voor de afmeting van de Nederlandse driekleur. De lengte moet zich wel verhouden tot de breedte als 3:2. De officiële kleuren zijn helder vermiljoen, helder wit en kobaltblauw.

Lees ook:

koningsdag-slingermarkt-helmond-019

Koningsdag 2019 in Helmond: programma, bereikbaarheid en andere praktische info

Nog eventjes en dan kunnen we ein-de-lijk onze mooiste oranje outfit uit de kast toveren voor Koning...
koningsdag-slingermarkt-helmond-030

Koningsdag in Helmond: dit is er te doen

Haal je oranje glitterpakkie maar tevoorschijn, want voor je het weet sta je weer te feesten in Helm...
koningsdag-tompouce

De openingstijden van supermarkten in Helmond tijdens Koningsdag

Je hebt je er nog zo op voorbereid, maar toch ben je een paar boodschappen vergeten. En dat op Konin...

adv.