Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Yvonne vertrok met haar gezin naar Duitsland: ‘Mijn zoon bloeit hier helemaal op’

Door Marleen Smits 11 maart 2020

Yvonne en haar gezin lieten zes jaar geleden Helmond achter zich om een nieuw leven op te bouwen in Duitsland. “Van mij hoefde die verhuizing eigenlijk niet, maar ik wist dat die keuze het beste was voor onze zoon.”

De man des huizes, Toin, werkte in Helmond in de agrarisch sector. Yvonne: “Het werk werd minder en hij zat op een gegeven moment bijna zonder werk. Hij kwam op een dag thuis en zei: ‘Zullen we het eens in Duitsland proberen?’ Ik twijfelde geen moment en zei meteen ja.”

Overprikkeld

De 17-jarige zoon Niek zat in Nederland op het speciaal onderwijs en kreeg begeleiding van psychologen vanwege zijn autisme. “In Helmond waren te veel prikkels. En ondanks het advies van psychologen om daar te blijven, voelde ik heel sterk dat we weg moesten. Op naar de rust en de ruimte.” Het bleek een gouden greep: binnen drie maanden gebruikte Niek geen medicijnen meer en hij bloeide helemaal op.”

Leven opbouwen

Emigreren naar het buitenland is een flinke stap. Voor het gezin Rovers ook. Yvonne: “We hebben het wel op de rit nu. Mijn man werkt als leidinggevende bij een agrarische bedrijf en ik doe daar een paar uur per dag allerlei klussen zoals de administratie. Niek zit inmiddels op het ‘normale’ onderwijs met veel structuur. En onze jongste, die is nu 7 jaar, weet niet beter dan dat we in Duitsland wonen.”

Tekst loopt door onder de foto

Yvonne Rovers Duitsland
Samen aan het werk. Foto: Eigen foto Yvonne

Broodjes kroket

De stap lijkt voor iedereen goed uit te pakken. Toch zijn er dingen die Yvonne erg mist aan Helmond: “De vis, de broodjes kroket, carnaval en de gezelligheid! Gewoon bij de buren op de koffie gaan, gebeurt hier niet zo vaak. Mensen gaan al om 21.00 uur naar bed en zijn over het algemeen vrij gesloten. Sociale contacten krijgen is dus lastig. Gelukkig hebben we wel vrienden in een dorp verderop.”

180 graden omgedraaid

De familie van Yvonne stond eerst niet achter de verhuizing: “Ze zeiden: ‘Waar begin je toch aan?’ Inmiddels zeggen ze dat dit de beste stap is die we ooit hebben gemaakt.” Grappig feitje: in het begin was zelfs Niek niet enthousiast over emigreren. Dat is nu wel anders. “Steeds als we op vakantie zijn geweest naar Nederland, is hij blij dat we weer naar huis gaan.” Al die tijd dat het gezin in Duitsland woont, hielden ze hun huis in Helmond aan. Gewoon, voor het geval dat Niek toch weer terug wilde. “Nu zegt hij dat hij absoluut hier wil blijven. Dus binnenkort gaat onze woning in Nederland in de verkoop. Ja, wij blijven gewoon lekker hier.”

Ben of ken jij een Helmonder die is verhuisd naar het buitenland? Willen we weten! Mail ons via [email protected].

Lees ook:

Ruud en Mandy 001

Gezocht! Helmonders die naar het buitenland zijn verhuisd

Ben jij vanuit Helmond vertrokken naar de andere kant van de wereld of ken je iemand die zijn biezen...
routeunknown-208

Familie Korsten uit Helmond reist een jaar lang in een camper door Europa

Je moet 't maar durven: je huis verkopen en je vertrouwde leven aan de kant zetten om met je hele ge...
Ruud en Mandy 001

Helmonders Mandy en Ruud begonnen een B&B in Spanje: ‘Het voelt al echt als thuis’

Je moet het maar durven: huis en haard achterlaten voor een nieuw leven in een ander land. De Helmon...

Meer over

Helmonders

adv.