Sterrenchef Jermain de Rozario stelt zich voor als onze nieuwe gastredacteur

Jermain de Rozario © Ad Vereijken
Jermain de Rozario voor Restaurant De Rozario. Foto: Ad Vereijken / FotoID

Ja ja, we hebben een nieuwe gastredacteur: de Helmondse Jermain de Rozario. Sterrenchef, eigenaar van restaurant De Rozario en nu dus ook schrijver! Hieronder stelt hij zich graag aan jullie voor.

“Met trots mag ik melden dat ik een maandelijkse column mag schrijven voor indebuurt Helmond, alsof ik het niet druk genoeg heb… Wanneer je iets doet wat je leuk vindt dan voelt dat niet als werk, daarom kan dit er zeker bij. Een platform om je mening of verhaal te vertellen is natuurlijk fantastisch en op die manier laat ik een andere kant van de horeca zien en kan ik jullie meenemen naar plekken waar jullie misschien nog nooit zijn geweest.”

De andere kant van de medaille

“Ik ga natuurlijk geen reclame maken voor mijn eigen zaak en mijzelf, maar wil ik ook graag de Helmondse horeca hierbij betrekken. Dit betekent dat ik het aankomende jaar verschillende horeca-ondernemers uit de stad ga interviewen. Ik wil wat dieper ingaan privé en een andere kant belichten van de horeca. Wat zijn onze frustraties? Waar lopen wij steeds tegenaan? Hoe combineer je het vak met je gezin? Met andere woorden: het is niet altijd rozengeur en maneschijn en het is ook goed om mensen bewust te maken van de andere kant van de medaille.”

Mijn jeugd

“Voor de mensen die mij niet kennen zal ik beginnen met mijzelf te introduceren. Ik ben Jermain de Rozario, geboren en getogen in Helmond. Ik ben geboren op 31 juli 1984 en opgegroeid in de Rijpelberg en daarna verhuisd naar de Eeuwsels, in de Koolmeesstraat om precies te zijn. Mijn schooljaren bracht ik door op de vrije school en ik heb in Helmond zowat alle kattenkwaad uitgehaald dat je maar uit kon halen, details daarover zal ik jullie besparen.”

Op mijn 15e was ik klaar om de wereld te ontdekken

De wereld ontdekken

“Toen ik 15 werd, ben ik het huis uit gegaan. Niet omdat ik het niet goed had thuis, maar omdat ik iemand ben die zelfstandig wil zijn. Ik was er al aan toe om de wereld te ontdekken. Ik ging wonen bij een van mijn beste vrienden: Dirk Verbakel. Dirk was een stuk ouder dan ik, dus dat voelde vertrouwd… Tenminste, dat dachten mijn ouders. In deze periode zat ik op de kappersschool in Beek en Donk. Ik hoefde nog maar één certificaat te behalen en dan was ik kapper geweest, alleen door mijn nieuwe situatie ging mijn gedachte een andere kant op. Ik ging van school en wilde gaan werken en geld uitgeven.”

De weg kwijt

“Vanaf dat moment was ik eigenlijk op zoek naar mezelf en wilde ik weten wat mijn toekomst zou gaan worden. Alleen, de verleiding van het leven maakte het dat ik een ander pad insloeg en het doel uit het oog was verloren. Ik was de weg kwijt, ging naar illegale feestjes en wilde alleen maar feesten en vergeten wie ik was. Tot mijn toenmalige vriendin Letty mij de juiste richting in stuurde. Ze vertelde me dat ik iets van mijn leven moest maken en dat er een vacature vrij was bij restaurant De Warande. Ik zou willen dat ze nu zou weten wat er in de tussentijd allemaal gebeurd is. Ze is helaas overleden aan borstkanker, iets dat mij erg raakte. Onze Michelinster is ook voor haar.”

Ze is helaas overleden aan borstkanker, onze Michelinster is ook voor haar

Er niets van bakken

“Mijn vier jaar bij De Warande waren de meest leerzame jaren tot nu toe, ook omdat ik toen nog niets over de horeca wist. Ik ben bij De Warande begonnen in de bediening en ik bakte er helemaal niets van in mijn eerste jaar: Ik liet dienbladen vol champagne op de grond vallen (meerdere malen) en had geen overzicht. Tot drie keer toe werd ik naar huis gestuurd omdat ik het water niet goed genoeg had bijgeschonken. Het werd zelfs zo erg dat ik net voor de kerst door de baas ontslagen werd, maar wel nog de maand mocht volmaken.”

Tekst loopt door onder de foto

Jermain de Rozario uitreiking Michelinster
Foto: ANP

‘Wat doe jij hier, Jermain?’

“Ik ben iemand die onder enorme druk het best presteer en dat kwam voor het eerst aan het licht tijdens de kerst bij De Warande. Ik had overzicht, schonk alles goed bij en het leek wel alsof alle druk van mijn schouders af was. Ik was aan het knallen en voor het eerst aan het genieten van wat ik deed. Maar ik was natuurlijk al ontslagen. Op 4 januari ging het restaurant weer open en ging ik gewoon werken. De baas kwam wat later op de dag binnen en zag mij rondlopen. “Wat doe jij hier, Jermain?” vroeg hij me. “Werken, meneer”, zei ik. Ik mocht blijven en wist wat ik moest doen om hem tevreden te houden. De knop was om en op school ging het ook beter. Ik behaalde uiteindelijk mijn diploma en kon mij goed herinneren dat mijn baas samen met mij een mooi pak ging halen. Eindelijk hoorde ik bij de rest en hoefde ik niet meer in die lelijke rode sloof met witte blouse te lopen.”

Ik trok mijn eigen plan en nam ontslag

Niet geschikt voor de keuken

“Ik heb daar een wijze les geleerd die ik de rest van mijn leven mee zal nemen: als je iets wilt bereiken dan moet je er hard voor werken, niets komt aanwaaien! Uiteindelijk wilde ik de keuken in, maar de baas wilde mij in de bediening houden. Ik had wel een dagje meegelopen in de keuken maar de chef en koks daar vonden mij niet echt geschikt voor de keuken… Ik vond van niet natuurlijk en trok mijn eigen plan. Ik diende mijn ontslag in, maar vond dat natuurlijk niet makkelijk.”

Je mannetje staan

“Overal vonden ze mij te oud en ik kon niet zo snel wat vinden. Toen kwam ik uiteindelijk terecht bij Het Parlement waar ik van Freek Boetzkes en Kjell van Ras vooral leerde om nuchter te blijven en jezelf niet altijd te serieus te nemen. Kjell leerde mij om puur te koken en het product te laten spreken. Niet al het gedoe eromheen, al deed ik dat steeds wel toen ik voor hem werkte. Freek heeft mij geleerd om je mannetje te staan, redelijk te zijn en dat je wanneer je een discussie voert met goede argumenten moet komen. Door Freek werd ik verbaal een stuk sterker. En dat brengt ons naar mijn laatste leerbedrijf: De Lindehof.”

Ga altijd voor de beste versie van jezelf

Chef is een winnaar

“Ik zou hier wel een boek over kunnen schrijven, maar dat ga ik niet doen. Bij De Lindehof heb ik van chef Soenil enorm veel geleerd. Ik ben in mijn carrière nog nooit iemand tegengekomen als Soenil, die ik nog altijd ‘chef’ noem. Hij is erg uitgesproken en daar vindt iedereen wat van, maar dat maakt hem naar mijn mening uniek en dat zie je terug in zijn zaak. Ik heb daar een shittijd en een toptijd gehad. Chef is iemand die niet houdt van concessies en altijd gaat voor de beste versie van zichzelf. Hij is een winnaar en dat zie je terug in het restaurant, zijn personeel en zijn eten.”

Intimiterend voor een groentje

“Als je nog nooit op dat niveau hebt gewerkt en daar als groentje binnenkomt, is het nogal intimiderend wat daar gebeurt. Maar als de knop omgaat dan is het zó genieten om met mensen te werken die allemaal voor hetzelfde gaan en de beste versie van zichzelf naar boven halen. Dat is dan ook meteen mijn grootste les van Soenil Bahadoer: de beste versie van jezelf iedere dag eisen. Wanneer je dat een dag niet hebt gedaan, dan werk je de dag erna extra hard om dat in de halen.”

We staan in de geschiedenisboeken van Helmond

Michelinster behalen

“Dat brengt mij naar het slot, onder andere door deze leermeesters ben ik nu waar ik ben. De afgelopen drie jaar hebben wij met ons eigen restaurant laten zien dat ook wij het beste uit onszelf halen, met als ultieme beloning het behalen van de Michelinster! Voor mij was dit stiekem toch erg belangrijk. Niet om met mijn borst vooruit te lopen en dat ik kan zeggen dat het ons gelukt is, maar omdat wij nu een stukje onsterfelijkheid te pakken hebben in deze wereld. Ik heb altijd al het gevoel gehad dat ik iets wil achterlaten als ik deze wereld verlaat. Het is gewoon supermooi om in de geschiedenisboeken van Helmond te staan, de stad waar ik zo van hou!”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Column

Ga naar “Rondreizende familie Korsten: ‘De politie verzocht ons om weg te gaan’”

Rondreizende familie Korsten: ‘De politie verzocht ons om weg te gaan’

Ga naar “Rondreizende familie Korsten: ‘We willen ons leven vereenvoudigen’”

Rondreizende familie Korsten: ‘We willen ons leven vereenvoudigen’

Ga naar “Jermains column: ‘Juist nu moeten we laten zien dat we aan elkaar denken’”

Jermains column: ‘Juist nu moeten we laten zien dat we aan elkaar denken’

Jermain de Rozario © Ad Vereijken

In onze gids

Ga naar “PLAYOURGAMES”

PLAYOURGAMES

 • Zuid Koninginnewal 41
 • Speelgoedwinkels
 • 10:00 - 17:00
playourgames Helmond

Nu geopend

Ga naar “Lunchcafé Kop of Munt”

Lunchcafé Kop of Munt

 • Elzaspassage 3
 • Lunch
 • 10:30 - 16:30
Senders & Co kop of munt

Nu geopend

Ga naar “Bijsterveld Bruidsmode”

Bijsterveld Bruidsmode

 • Mierloseweg 285
 • Bruidsmode
 • 10:00 - 16:00
Bijsterveld Bruidsmode

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “ultimate comfort slip € 11,00”

ultimate comfort slip € 11,00

 • HEMA
 • Geldig t/m 25 april 2021
Ga naar “3-pak string, slip, hipster, hoge taille slip of boxer vanaf € 4,50”

3-pak string, slip, hipster, hoge taille slip of boxer vanaf € 4,50

 • HEMA
 • Geldig t/m 25 april 2021
Ga naar “Biker € 12,00”

Biker € 12,00

 • HEMA
 • Geldig t/m 25 april 2021
Ga naar “Kattenhuis € 2,99”

Kattenhuis € 2,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 25 april 2021
Ga naar “Krabkarton € 4,99”

Krabkarton € 4,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 25 april 2021

Vacatures

Ga naar “Buitengewoon opsporingsambtenaar, Gemeente Helmond”

Buitengewoon opsporingsambtenaar, Gemeente Helmond

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Inpak medewerker bij Van Lieshout Snacks.”

Inpak medewerker bij Van Lieshout Snacks.

 • Adecco
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Chauffeur C Bakwagen”

Chauffeur C Bakwagen

 • Wolfram Chain N.V.
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Bakwagenchauffeur horecadistributie”

Bakwagenchauffeur horecadistributie

 • 24/7 Chauffeursdiensten
 • Fulltime