Jeanette van Tiendas Diferentes verkoopt spullen die een goed verhaal vertellen

Door Marleen Smits 4 mei 2018

Jeanette Hendriks (45) van cadeau- en woonwinkel Tiendas Diferentes gaat regelmatig naar derdewereldlanden en daar ziet ze een hoop ellende en rotzooi: “Maar toch ook een hoop blije mensen. Zij zijn gelukkig met de kleine dingen, daar kunnen wij nog iets van leren. Wij moeten juist blij zijn met wat we hebben.”

Inspirerend

De bezoekjes inspireerden haar om een zaak te beginnen met alleen fair trade producten. “Eerst was ik twee jaar bezig als ‘shop in shop’, dus ik huurde als het ware een stukje van een bestaande winkel om mijn spullen te verkopen.” Vorig jaar juni ging ze naar Nicaragua en tijdens de heenweg in het vliegtuig begon het te kriebelen: “Daar is het idee ontstaan om een eigen winkel te starten.”

Die mogelijkheid kwam er onverwacht snel in november. Het winkelpand aan de Markt kwam leeg te staan omdat Beeren Bodywear verhuisde naar het pand ertegenover. “Die eigenaar had toen dus ook nog deze ruimte en na wat gesprekken was het al snel rond.”

Tekst gaat verder onder de foto

tiendas-diferentes-helmond-008
Foto: indebuurt

Geen winkel-winkel

Volgens Jeanette is Tiendas Diferentes (vrij vertaald: verschillende winkels) niet te vergelijken met andere zaken. “Ik heb geen winkel-winkel. Daarmee wil ik zeggen dat het veel meer is dan alleen het verkopen van producten. Ik probeer mensen bewust te maken van duurzaamheid en de toekomst van onze aarde.” Ze omschrijft haar winkel als een plek om ervaringen op te doen, vragen te stellen, advies te krijgen en mensen te ontmoeten.

Zo organiseert Jeanette af en toe een bijeenkomst voor bijvoorbeeld andere ondernemers en kleine goede doelen. “Een soort netwerken, maar juist om ook meer uitleg te geven over fair trade en duurzaam leven. Mensen zijn daar al meer mee bezig, zoals door het scheiden van afval. Toch kan het natuurlijk altijd beter.”

Producten met verhalen

In de zaak verkoopt Jeanette alleen producten die een goed verhaal vertellen. Daarom wil ze ook niet te veel spullen hebben: “Want dan kan ik de klanten nooit vertellen wat er achter een product zit.”

Tekst gaat verder onder de foto

tiendas-diferentes-helmond-009
Foto: indebuurt

Eén van de spullen waar ze trots op is, is het ‘correctbook’. Het ziet eruit als een simpel schrijfblok, maar schijn bedriegt. “Alles wat je erin schrijft, kun je heel makkelijk weer wissen met een sponsje. Net zoals een whiteboard.” Van het boekje gaat 25 procent van de opbrengst naar onderwijsprojecten in Afrika. En als je het niet meer gebruikt, kun je het terugsturen naar de fabrikant die het aan leerlingen in een derdewereldland geeft.

Geen hype

Is dat hele fair trade leven niet gewoon een hype die snel zal overwaaien? “Nee, dat denk ik niet. We worden steeds bewuster van hoe we met de wereld omgaan.” Jeanette ziet dat steeds meer mensen een betere en vooral gezondere aarde willen voor de toekomst.

Handig om te weten: je kunt bij Tiendas Diferentes lege inktcartridges inleveren. Die worden dan gerecycled en de opbrengst ervan gaat naar de Stichting Helmond San Marcos.

Tijdens de Wereld Fair Trade dag op zaterdag 12 mei verkoopt Jeanette samen met leerlingen van de Praktijkschool spullen, waarvan de opbrengst naar een ouderenopvang in Nicaragua gaat.

Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt

Who’s next?

Ken jij een ondernemer met een goed verhaal? Of ben je zelf ondernemer en wil je je verhaal kwijt? Dan mag je ons altijd tippen via [email protected]


Meer over Tiendas Diferentes ontdekken?

Tiendas Diferentes cadeauwinkels

Nu open09:30 - 17:00

Markt 45a, Helmond

Bekijk meer:cadeauwinkels

Lees ook:

tante-doortje-14

Tante Doortje is gek op vintage spullen: ‘Die zijn tenminste uniek’

Oude apothekersflessen, tinnen blikjes, etalagepoppen die van voor de oorlog zijn of hoedendozen. Do...

adv.