Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Helmondse Willem werkt thuis: ‘Mijn verstandelijke beperkte kind blijft huilen’

Door Marleen Smits 30 maart 2020

Nederlanders zijn thuis en dat betekent dat veel ouders hun eigen kinderen vermaken terwijl ze ook moeten werken. Voor Helmonder Willem* is dat niet altijd makkelijk: hij heeft een zoon met een verstandelijke beperking.

“Ondanks dat hij al vijf jaar is, heeft hij een ontwikkelingsleeftijd van nog geen twee jaar. Hij begrijpt niet waarom hij niet naar school mag. Hij kan ook niet praten, dus frustratie uiten is lastig.”

Scholen dicht

“Een paar weken geleden werd er massaal geroepen dat de scholen dicht moesten en uiteindelijk heeft het ministerie gehoor gegeven aan deze oproep. Wij hadden gehoopt op andere maatregelen, maar we begrijpen dat het nodig is en volgen de regels op. Kinderen niet meer naar school, feestjes uitgesteld naar de zomer.”

In de tuin spelen

“Onze dochters vinden het prima. We hebben gezegd dat de juffen misschien wel ziek zijn. Als 2- en 3-jarigen begrijpen ze dat ze dan niet naar de opvang kunnen. Het weer is vaak goed, dus ze kunnen lekker in de tuin spelen. Ze begrijpen helaas niet dat papa en mama niet met ze kunnen spelen als ze aan het werken zijn. Belangrijke papieren zijn kleurplaten, vooral mama’s schoot is gewild en als mama kan typen op de laptop, kunnen zij het toch ook!”

In huilen uitbarsten

“Onze zoon heeft het er wel erg moeilijk mee. Als papa naar boven of naar het toilet gaat, barst hij in tranen uit. Voor zijn gevoel gaat papa weg en laat hij hem achter. Hij begrijpt het niet en kan goed een halfuur, een uur of zelfs langer ontroostbaar blijven. Af en toe barst hij ook zonder enige aanleiding in huilen uit en slaat hij zichzelf uit frustratie. Wij weten ook niet waarom en hoe we hem kunnen troosten. Het enige dat we kunnen doen is hem vasthouden en toch proberen te troosten. Hij heeft een-op-een-aandacht nodig, maar dat kunnen we niet bieden met nog twee kinderen en ons eigen werk.”

Blijf thuis

“Blijf alsjeblieft toch allemaal thuis, dan is dit sneller voorbij voor ons allemaal.”

* De echte naam van Willem is bekend bij de redactie

Lees ook:

Isabelle van Esch

Isabelle maakt tekeningen voor ouderen: ‘Ook ik wil graag helpen in deze rottijd’

Veel Helmonders proberen om ouderen een steuntje in de rug te geven tijdens deze coronacrisis. Bewon...
Binnenkijken langgevelboerderij

Laat jouw woning zien in een virtuele editie van ‘binnenkijken bij’

Eén van onze favoriete rubrieken op indebuurt is ‘binnenkijken bij’, waarbij we binnengluren bij and...
Bankjes Helmond

Deze grafiek laat zien hoeveel besmettingen van het coronavirus er in Helmond zijn

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus? In deze handige gr...

adv.