Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Helmonder Wim veranderde zijn leefstijl en gebruikt nu geen medicijnen meer

Door Marleen Smits 29 juli 2019

Dat een gezonde leefstijl goed voor je is, wist je natuurlijk al. Wim Tilburgs uit Helmond is daarvan het levende bewijs. Hij veranderde zijn voedingspatroon en stopte daardoor binnen twee dagen met insuline. Nu wil hij andere mensen inspireren om hetzelfde te doen.

“Je kunt zo ongeveer de helft van alle ziektes oplossen door wat dingen aan te passen”, zegt Wim, die zelf last had van diabetes.

‘Je ziet me niet meer afstuderen’

Bij Wim zelf ging de knop om in 2015. Het lukte hem om te stoppen met medicijnen en om tien kilo af te vallen in een maand tijd. Dat deed hij door te starten met een ketogeen dieet, waarbij hij geen brood, rijst en pasta meer eet. Wat voor hem de druppel was? “Mijn zoon zat op school en hij zei op een bepaald moment: ‘Pap, als je zo doorgaat, zie je me niet meer afstuderen’. Ik was er echt slecht aan toe. Behalve diabetes had ik ook last van een posttraumatische stressstoornis uit mijn diensttijd in Libanon én een burn-out. Ik dacht: dit gaat zo niet langer. Dus ging ik googelen en kwam ik uit op het ketogeen dieet.”

Lees verder onder de foto

Wim Tilburgs
Foto: eigen foto Wim Tilburgs

Lekker eten

Hoewel veel artsen het afraden om veel vet te eten, doet Wim dat juist wel. “Mijn dokter zei dat het ontzettend ongezond was, maar ik was vastbesloten. In het ketogeen dieet zit bijvoorbeeld roomboter, vlees, eieren, vis en noten. Je mag dan nog best veel, behalve vulmiddelen zoals brood, pasta en rijst. Nee, ik mis niks aan eten. Ik vond Chinees altijd heel lekker, maar nu eet ik ook gewoon lekkere dingen. En daarbij: ik voel me fitter dan dertig jaar geleden, dus het heeft nut.”

Tekst loopt door onder de foto

Wim Tilburgs je leefstijl als medicijn 001
Wim voelt zich beter dan ooit. Foto: eigen foto Wim Tilburgs

Flinke dosis motivatie

Wim veranderde zijn voedingspatroon, ging meer bewegen en slaapt inmiddels acht uur per dag in plaats van korter. “Dat lukt niet iedereen, je moet echt de motivatie hebben. Ongeveer 3% van de mensen kan het wél uit eigen wil. Met begeleiding kan ongeveer de helft van de diabetespatiënten zo’n verandering aan. Ik wil ze daarbij helpen, onder andere met mijn Stichting Je Leefstijl als Medicijn. In heel Nederland, maar natuurlijk in het bijzonder in Helmond. Het is jammer dat de gemeente daar geen subsidiepotje voor heeft, want dan zou ik nog veel meer mensen in onze stad kunnen helpen. Op de lange termijn is het bovendien goedkoper dan alle medicijnen en onderzoeken in het ziekenhuis.”

Ken je ook een Helmonder met een bijzondere verhaal? Of denk je: hé, ik heb ook iets interessants te vertellen? Oftewel: wie moet Helmonder van de week worden? Laat het ons weten via [email protected].

Lees ook:

Superparent Patrick van Hoof

‘Superparent’ Patrick leerde al duizend vaders om haren te vlechten

De haren van je dochter vlechten is vaak een klusje voor mama, toch? Helmonder Patrick van Hoof, ook...
Adrie van den Nieuwenhof

Helmonder Adrie is senior model: ‘Ik heb geluk met mijn maten en zie er apart uit’

Adrie van den Nieuwenhof (44) uit Helmond is een echte creatieveling. Hij schildert, maakt keramiek ...
Macey fit Instagram 001

Fitgirl Macey heeft 20.000 volgers op Instagram: ‘Vroeger sloeg ik door met sporten’

Macey Heusch (21) uit Helmond gaat lekker op Instagram. Ze verzamelde in ongeveer drie jaar tijd bij...

adv.