Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Blogger Tommie bereikt 35.000 mensen met zijn posts over zorg en brengt een boek uit

Door Marleen van Amstel-Smits 1 mei 2018

Helmonder Tommie Niessen (26) geniet van zijn werk als verpleegkundige: “Het is heel fijn om echt iets te kunnen betekenen voor mensen. Vooral als ze in de laatste fase van hun leven zitten.” Inmiddels bereikt hij via Facebook bijna 35.000 mensen met zijn positieve posts over de zorg. Next step: het uitbrengen van een boek.

Tommie werkt als zzp’er bij een hospice en via de Zorgboog in zijn eigen wijk Straakven. Elke week schrijft hij een bericht op zijn Facebookpagina ‘Tommie in de zorg’ over mooie anekdotes van cliënten of iets bijzonder dat hij meemaakte.

Zijn berichten slaan erg aan. Vorig jaar in juni besloot hij om te gaan schrijven en in die korte tijd heeft hij al bijna 35.000 volgers achter zich. “Ik speelde al langer met het idee om over mijn werk te schrijven, ik heb gewoon iets met taal. Toen een vriend zei: ‘Waarom doe je het niet gewoon?’, ben ik begonnen.”

Lees verder onder het Facebookbericht.Succes

Dat het zo’n succes zou worden, had Tommie niet gedacht. Soms wordt hij herkend op straat en daar moet hij nog wel aan wennen. Het geheim achter het succes? “Ik denk dat mensen het fijn vinden om eens iets leuks te lezen over de zorg, want het komt al zo vaak slecht in het nieuws. Ik probeer altijd iets positiefs te laten zien, zelfs als het over de dood gaat.” Ook denkt Tommie dat veel collega-verpleegkundigen veel herkennen uit zijn verhalen.

Verkeerd beeld

“Er bestaan best wat vooroordelen over werken in de zorg. Mensen hebben een verkeerd beeld over wat het werk als verpleegkundige inhoudt.”

Tommie legt uit dat er veel meer bij komt kijken dan ‘een beetje mensen verzorgen’. Ja, hij moet inderdaad wel eens een cliënt wassen, maar hij is nog veel meer bezig met ervoor zorgen dat iemand een fijn leven heeft. “We maken bijvoorbeeld plannen als iemand terminaal ziek is om ervoor te zorgen dat iemand zich zo comfortabel genoeg voelt. Ook in de laatste fase. Soms wil zo iemand niet eens meer behandeld worden, dus dan is het belangrijker om naar de wensen te luisteren.”

Boek

Vlak nadat Tommie ging schrijven, werd hij benaderd door een uitgeverij uit Amsterdam. “Of ik een boek wilde maken. Dat is heel gek, maar ook heel gaaf. Natuurlijk heb ik ‘ja’ gezegd.” De inhoud van het boek is af. Het wordt een bundel met korte stukken.

“Het is wel spannend, het uitbrengen van zo’n boek. Het wordt nu helemaal in elkaar gezet en vormgegeven.” In september is het boek helemaal klaar. Waarschijnlijk is de presentatie dan in boekwinkel de Ganzenveer, in het centrum van Helmond.

Zorg is het belangrijkste

Dat het schrijven belangrijker wordt dan de zorg, daar hoeven de cliënten van Tommie niet bang voor te zijn. Het werken als verpleegkundige blijft het allerbelangrijkste. “Misschien ga ik in december nog een opleiding ‘palliatieve zorg’ gaan doen, daarover ben ik nog aan het nadenken. Voor mij is dat het meest interessant en dit soort zorg geeft me de meeste voldoening.”

adv.