Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Twan van de Dierenambulance: ‘Ik wil die dieren hier helemaal niet hebben!’

Door Paulien Noordzij 27 mei 2019

Twan Spierings (60) is bedrijfsleider van Stichting Dierenambulance & Dierenasiel Helmond en omstreken. Dat is een veelzijdige functie die hij in de eerste instantie niet zag zitten. Nu denkt hij daar heel anders over.

Twan werkt er nu zo’n drie jaar en deed ervoor iets heel anders. “Na 35 jaar in de metaalindustrie kwam ik in de WW terecht en na een tijdje werd ik gevraagd voor deze functie. Mijn eerste reactie? Niks voor mij! Het werk is zo anders dan ik ben gewend.” Hij werd gevraagd vanwege zijn ervaring met vrijwilligerswerk. “Ik was al dertig jaar bezig met het managen van vrijwilligers bij evenementen, ouderenzorg en nog veel meer. Ik heb er zelfs een lintje voor gekregen, dus dat is echt wel mijn ding.” Vanuit een politieke rol was hij ook al betrokken geweest bij de oprichting van de stichting. Na een tijdje denken ging het idee hem steeds meer aanstaan en besloot hij om er tóch voor te gaan.

Foto: indebuurt

Voldoening

Het leukste van zijn baan vindt Twan het binnenkomen. “Veel mensen vinden naar huis gaan het leukst van hun werk. Ik ben juist elke dag weer blij dat ik er ben!” In zijn vorige baan draaide het om resultaten in de vorm van geld. Nu heeft Twan het over fysiek resultaat. “Voldoening, een goed gevoel, een schouderklopje. Ik heb hier al veel mensen hun eigenwaarde terug zien krijgen.” Dan heeft hij het over vrijwilligers, maar ook over medewerkers die een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben en in re-integratietrajecten zitten. “Het komt door de dieren. Het is fijn om een dier te zien opbloeien als je er goed voor zorgt. Je krijgt ook heel directe feedback van een dier. Die gaat geen mooi weer naar je spelen of iets anders zeggen dan hij bedoelt. Tegelijkertijd, dat heb ik zelf ook ervaren, leren de dieren je om te onthaasten. Ze doen niks op commando of binnen een bepaalde tijd. Het vertrouwen opbouwen bijvoorbeeld is een geduldig werkje waar je gewoon de tijd voor moet nemen.”

120 vrijwilligers

De stichting is een hele organisatie waar maar liefst 120 vrijwilligers bij betrokken zijn. Dat is inclusief mensen die thuis dieren opvangen. “Je moet je voorstellen: als er een dier binnenkomt, krijgt hij te maken met een centralist, een chauffeur, een bijrijder, een dierenarts, asielbeheer, administratie, het socialisatieteam, adoptieteam en soms nog veel meer mensen.” Samen zorgen ze voor een goede opvang, medische zorg, het terugvinden van eigenaren of een nieuw huis. “Een gouden mandje zoals wij dat noemen.” Twan wil graag wat meer doen om mensen te informeren over het aanschaffen van een huisdier. Om de problemen wat meer aan de voorkant te kunnen tackelen en zodat de nieuwe baasjes een weloverwogen besluit kunnen nemen. “Ik wil die dieren hier eigenlijk helemaal niet hebben!”

Lees ook:

Éva en haar varkens 008 (1)

[VIDEO] Éva heeft wel heel bijzondere huisdieren: twee ‘minivarkens’

Een hond of kat in huis hebben is vrij normaal. Maar hoe vaak zie je varkens als huisdieren? Dat is ...
Tommie Niessen (1)

Helmonder Tommie heeft ruim 60.000 volgers: ‘Mensen herkennen me steeds vaker op straat’

Het leven van de Helmondse zorgblogger Tommie Niessen lijkt nogal hectisch. Hij is net verhuisd, kri...
loes-ehrismann

Loes van de reddingsbrigade: ‘Kinderen leren zwemmen is het leukste dat er is’

Loes Ehrismann (26) is al 21 jaar - ja, echt - lid van de Helmondse reddingsbrigade De Reddingsklos....

adv.