Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Theo werkte 42 jaar bij Het Speelhuis: ‘Kennis moet je delen, niet voor je houden’

Aangeboden door Het Speelhuis 16 maart 2020

Het zal even wennen zijn voor Theo Pluijm (66). Deze maand verlaat hij, na een lange, trouwe dienst als medewerker technische dienst, theater Het Speelhuis. Hij gaat van zijn pensioen genieten. “Ik zal hier zeker nog wel naar voorstellingen gaan. Wanneer je in deze wereld zit ga je vanzelf van theater houden.”

In 1977 was Theo elektricien bij het bedrijf dat het oude Speelhuis bouwde. “Toen het klaar was, werd ik gevraagd om als technicus in het theater te komen werken. Ik had mede de installatie aangelegd, dus ik kende het gebouw van haver tot gort. Ik wist ook dat het betekende dat ik voortaan aan het werk zou zijn als anderen vrij waren. Voorstellingen zijn nu eenmaal ’s avonds en in het weekend. De uitdaging was toch groter dan de bezwaren, dus ik nam de stap.”

Liefde voor theater

Voordat hij in Het Speelhuis kwam werken, was Theo nog nooit naar een theatervoorstelling geweest. “Ik ging ook zelden naar de bioscoop. Die liefde voor theater is echt gegroeid. Mijn voorkeur gaat vooral uit naar cabaret, dans en voorstellingen met klassieke muziek. Ik ging voor mijn werk ook veel naar andere theaters om te kijken hoe zij het deden qua techniek en ja, dan zag je tóch weer een voorstelling. Het zal even wennen zijn om zonder ‘werkogen’ in een zaal te zitten.”

Tekst loopt door onder de foto

Theo Pluijm
Theo Pluijm voor het Speelhuis Foto: Theater Het Speelhuis

Geautomatiseerd

Theo kwam destijds op zijn nieuwe werkplek in een klein team terecht, met technici die in het Kunstencentrum hadden gewerkt. Zij wisten al het een en ander van licht-, geluidstechniek en van de trekkenwand. “Dat is de installatie waaraan het decor is opgehangen”, legt Theo uit. “Vroeger gebeurde dat handmatig. Tegenwoordig is alles geautomatiseerd en zijn de licht- en geluidstafels digitaal. Alles wat ik gaandeweg in de praktijk heb geleerd, heb ik in de jaren erna bijgeschaafd met cursussen.”

Echte allrounder

Die jarenlange ervaring heeft van Theo een echte allrounder gemaakt. In 1998 werd hij hoofd techniek en bleef dat tot zijn vertrek. “Allrounder word je vanzelf in een klein theater”, zegt hij. “Elke voorstelling is anders. Het licht, het geluid… het decor. Je denkt op alle vlakken mee, overlegt met artiesten, gaat uitdagingen aan om decors die te groot blijken voor een zaal, toch te laten passen en je bent er natuurlijk medeverantwoordelijk voor dat mensen van begin tot het eind een geweldige avond hebben.”

Tekst loopt door onder de foto

Theo Pluijm
Theo aan het werk Foto: Theo Pluijm

Afbreken en opbouwen

Is er wel eens iets misgegaan qua techniek? “In het oude theater hebben we ooit een hele dag staan bouwen voor een toneelvoorstelling. Na vijf minuten bleek dat de acteurs last hadden van de muziekschool die ook in het gebouw gehuisvest was, waardoor ze zich niet konden concentreren. Dus ze stopten ermee. Tja, toen konden we alles weer gaan afbreken. Ook gebeurde het wel eens dat een voorstelling last minute werd afgelast doordat een acteur ziek was. Er is gelukkig nog nooit een decorstuk naar beneden gekomen, of een lamp losgeraakt, als je dat bedoelt.”

Samen

Theo zal het werken met artiesten gaan missen, denkt hij. “Artiesten zijn fijne mensen. Ze komen wel eens slechtgehumeurd binnen, maar ja, wie niet. Het zijn mensen zoals jij en ik. Na de voorstelling, we hebben dan vaak van ’s ochtends tot ’s nachts samen aan een productie gewerkt, schudden we elkaar eigenlijk altijd lachend de hand en zeggen: ‘tot over een paar jaar’. Je zet zo’n voorstelling echt samen neer. Heel bijzonder is dat.”

Tekst loopt door onder de foto

Theo Pluijm
Theo aan het werk Foto: Theo Pluijm

Lange vakantie

Het team waarin Theo werkte, is een hechte club mensen. “Het zal in het begin wennen zijn om daar geen deel meer van uit te maken”, zegt hij. “Iedereen kent elkaar en iedereen is bereid om dingen voor elkaar op te lossen. Er werken zowel jonge als oudere mensen en een hoop technici heb ik nog als stagiaire begeleid en hen alle kneepjes van het vak geleerd. Ik vond het altijd heerlijk om kennis te delen. Dat moet je niet voor je houden. Ik ben benieuwd hoe het niet-werken me gaat bevallen. Ik hoop dat het voelt als een lange vakantie. Wat ik ga doen? Geen idee. Ik kijk wel wat er op m’n pad komt.”


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Het Speelhuis. Meer over Het Speelhuis ontdekken?

Het Speelhuis theaters

Geopend11:00 - 14:00

Speelhuisplein 2, Helmond

Bekijk meer:theaters

adv.