Juf Loes over schoolhond Joepie: ‘Hij laat vieze stinkscheten’

Door Marleen Smits 17 december 2018

In onze rubriek ‘Helmonder van de week’ spreken we eigenlijk alleen maar mensen. Toch vinden wij Joepie, de schoolhond van basisschool Het Zuiderbos, zo bijzonder dat we hem ook graag in het zonnetje willen zetten. En omdat hij alleen maar kan blaffen, praten we met zijn baasje: juf Loes van Stratum.

Beagle Joepie is niet meer weg te denken uit de school: de leerlingen zijn gek op hem en hij staat zelfs op de schoolfoto. Dat vinden we niet zo gek, kijk eens hoe schattig hij is!

Eigenwijs en heel lief

Het idee om een ‘schoolhond’ te nemen, kwam natuurlijk van Loes. “Ik ben sowieso gek op honden en dan vooral beagles. Ze zijn lekker eigenwijs, hebben een lief karakter en zijn niet zo heel groot. Voor de kinderen is het fijn om een hond in de buurt te hebben. Ze leren grenzen aangeven en ze moeten de baas zijn over Joepie. Wij mensen praten eigenlijk te veel en een hond luistert altijd.”

Joepie schoolhond Zuiderbos Helmond 013
Joepie op schoot bij juf Loes. Foto: indebuurt

Boze kinderen

Joepie biedt leerlingen een luisterend oor en heeft geen oordeel. “Kinderen die boos zijn, mogen even naar Joepie. Dat is de woede snel verdwenen, want je kan niet boos zijn op een hond. Verder leren de leerlingen ook om te zorgen voor iemand. Ze maken zijn hok schoon, laten hem om de beurt uit en ze moeten de klas natuurlijk opruimen, omdat Joepie anders ziek kan worden als hij iets inslikt.”

Joepie schoolhond Zuiderbos Helmond 015
Hier zit Joepie overdag. Foto: indebuurt

Partytime

Hoe ziet een dag uit het leven van Joepie er dan uit? ’s Ochtends zit hij buiten in zijn hok. Hij komt eigenlijk nooit binnen als de kinderen er zijn. “Dat is ook niet hygiënisch”, zegt Loes. In de pauzes mag hij uit zijn hok en krijgt hij een hele hoop liefde en aandacht. Na schooltijd is het partytime voor Joepie: dan mag hij de school in. Hij rent door het hele gebouw en als hij moe is, gaat hij bij een leraar op schoot of tegen iemands been liggen. En daarna gaat hij met Loes mee naar huis.

Stinkscheten

Iedereen bij Het Zuiderbos is blij met Joepie. “Hij is heel sociaal, omdat hij als puppy overal mee naartoe ging. Als ik een vergadering heb met mijn collega’s, ligt hij er altijd bij. Dat zorgt nog weleens voor afleiding, vooral als hij een vieze stinkscheet heeft gelaten. Maar ach, Joepie is vooral heel erg lief.”

Trouwens: je kan de avonturen van Joepie zelf volgen op Instagram!

Ken je ook een Helmonder met een bijzondere verhaal? Of denk je: hé, ik heb ook iets interessants te vertellen? Oftewel: wie moet Helmonder van de week worden? Laat het ons weten via [email protected].

adv.