Politieman Frans is de jongste wijkagent van Helmond: ‘Sommige zaken blijven je altijd bij’

Door Marleen Smits 18 maart 2019

Misschien heb je wijkagent Frans Wagemakers (31) al eens zien lopen in het centrum, bij Suytkade of in de Annawijk. Dat is namelijk ‘zijn’ gebied, samen met Arthur van der Heijden. Frans is de jongste wijkagent van onze stad en noemt zichzelf de ‘Benjamin’ van politie Helmond.

Sinds juni werkt Frans in onze gemeente, maar helemaal nieuw bij de politie is hij niet. In 2007 startte hij met de opleiding en twee jaar later ging hij aan de slag als agent in Gemert. Daarnaast was hij een tijdje gedetacheerd bij de Brabantse recherche. “Eigenlijk vind ik alle kanten van het politiewerk interessant. In gesprek gaan met bewoners als wijkagent, meehelpen met het oplossen van moordzaken bij de recherche: alles is boeiend.”

Jongensdroom

Frans wist al vroeg wat hij later wilde worden. “Ik zei als kind al dat ik bij de politie wilde werken. Het was echt een jongensdroom. Op de middelbare school was ik er niet zo uitgesproken over, want dat is natuurlijk niet zo stoer om te zeggen. Op die leeftijd wil je je juist een beetje afzetten tegen dat soort dingen. Ik was als tiener best braaf, veel verder dan belletje trekken kwam het nooit.”

Tekst loopt door onder de foto

Wijkagent Frans Wagemakers 001
Frans in de Annawijk. Foto: indebuurt

Drugscriminaliteit

Het fijnste aan ‘zijn’ gebied vindt Frans de diversiteit. “Er spelen veel verschillende soorten problemen. Dat loopt uiteen van drugscriminaliteit tot overlast door daklozen. Dat laatste neemt de afgelopen tijd gelukkig steeds meer af. Een hot issue in centrum Helmond blijft drugscriminaliteit. Misschien merk je dat niet zo snel als je over straat loopt, maar stel dat je buurman een verslaafde is. Daar kun je écht veel ongemak van hebben door dealers aan de deur of geluidsoverlast. Niemand zit daarop te wachten en ik probeer zoveel mogelijk te ondersteunen in dat soort situaties.”

In geheugen gegrift

Het werk bij de politie is vaak keihard. “Zoals laatst de schietpartij bij de Molenstraat. Dat gaat niet in de koude kleren zitten. Gelukkig praten we er als collega’s onderling veel over, zodat je het goed kunt verwerken. Er is één zaak die ik nooit zal vergeten. Dat was een moord op parkeerterrein Vaarle in 2012, toen ik bij de recherche zat. Zoiets blijft je altijd bij.”

Boeven vangen

Wat Frans het mooiste vindt van zijn werk? “Dat ik mijn steentje kan bijdragen aan de samenleving. Er leven bijvoorbeeld heel veel mensen in een isolement en ik kan daar iets aan doen. Als wijkagent signaleer je heel veel, dus wanneer je merkt dat iemand zorg nodig heeft, schakel ik de instanties in. En natuurlijk is het boeven vangen ook nog steeds heel leuk.”

Ken je ook een Helmonder met een bijzondere verhaal? Of denk je: hé, ik heb ook iets interessants te vertellen? Oftewel: wie moet Helmonder van de week worden? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook:

henny-gehem-wijkagent-helmond-west

Held Henny is wijkagent: ‘Ik maak zoveel mee, ik schrijf nog eens een boek’

Henny Gehem werkt al 41 jaar bij de politie. Hij hield zich bezig met drugs en deed recherchewerk en...
jeugdagent-bo

De Helmondse politie op social media is hartstikke tof!

De mannen en vrouwen van de politie krijgen flink wat voor hun kiezen. Daar hebben we niets dan resp...
Helmond Lambertushof

Nieuwe Misdaadmeter bekend: hoe veilig denk je dat Helmond is?

Hoe (on)veilig is het eigenlijk in onze gemeente? Het AD heeft voor heel Nederland de balans opgemaa...

adv.