Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mirjam is een groene heks: ‘Mijn levenswijze is eigenlijk heel normaal’

Door Marleen Smits 13 januari 2020

Misschien associeer je heksen met een zwarte punthoed, bezemsteel en een grote zwarte kookpot. De Helmondse Mirjam Hommel (52) brengt je vast op andere gedachten. “Heksen zijn heel normale mensen.”

Mirjam wist van kinds af aan dat ze ‘anders’ was. “Ik voelde me altijd al een heks. Hoe dat komt? Waarschijnlijk door mijn bovengemiddelde interesse in de natuur. Wandelen in de bossen en zoeken naar kruiden geeft me ontzettend veel rust. Sommige mensen doen bijvoorbeeld aan mindfulness om te ontspannen, maar ik gebruik daar de hekserij voor.”

‘Uit de bezemkast’

Pas sinds drie jaar noemt Mirjam zichzelf ook daadwerkelijk een heks. “Ik zeg altijd voor de grap dat ik toen uit de bezemkast kwam. Eerder durfde ik het niet zo goed. Iets hield me tegen. Vooral de mening van anderen, omdat veel mensen denken dat het heel zweverig is. Dat is helemaal niet zo. Ik vind het jammer dat heksen een negatieve naam hebben. We hebben juist goede bedoelingen en willen andere mensen bewust maken van hoe belangrijk de natuur is. Sommige heksen vormen groepen, maar ik wil liever in m’n eentje blijven.”

Tekst loopt door onder de foto

Mirjam Hommel Heks 004 (1)
In de kruidenkast van Mirjam. Foto: indebuurt

Kruidengeneeskunde

In het dagelijks leven is Mirjam tandartsassistente, maar het liefst zou ze haar eigen kruidenwinkeltje runnen. “Ik studeer kruidengeneeskunde en maak zalven voor allerlei aandoeningen zoals psoriasis. Verder maak ik kruidenpotjes voor anderen die bijvoorbeeld stress hebben voor een examen of slecht slapen. Ik zeg niet dat kruiden alle klachten verhelpen, maar het gaat mooi samen met andere medicijnen. Trouwens, onder mijn studiegenoten ben ik de enige heks.”

Magie

“Behalve voor lichamelijke en geestelijke klachten, werken kruiden ook magisch”, vertelt Mirjam. “Ik gebruik het om mijn huis mee te reinigen door de kruiden als een soort wierook te benutten. En ja, iedereen gebruikt magie in het dagelijks leven. Denk maar eens aan een kaarsje opsteken voor iemand die door een zware periode gaat. Dat is ook een vorm van magie als je gelooft dat het kaarsje helpt.”

Tekst loopt door onder de foto

Mirjam Hommel Heks 003 (1)
Een bundeltje kruiden. Foto: indebuurt

Reacties van anderen

Wanneer Mirjam vertelt dat ze een heks is, krijgt ze eigenlijk nooit vervelende reacties. “In mijn ervaring zijn mensen juist heel geïnteresseerd en vinden ze het leuk als ik het verder uitleg. Mijn gezin is er allang aan gewend. Mijn man Ron vindt het allemaal interessant wat ik doe en komt weleens kijken als ik bezig ben met kruiden. De vriend van mijn dochter kan oprecht zeggen dat zijn schoonmoeder een heks is. Alle gekheid op een stokje: ik ben een heel normaal persoon en drink ook weleens gewoon een biertje tijdens een foute avond.”

Ken je ook een Helmonder met een bijzondere verhaal? Of denk je: hé, ik heb ook iets interessants te vertellen? Oftewel: wie moet Helmonder van de week worden? Laat het ons weten via [email protected].

Lees ook:

binnenkijken-ambassade-van-god-034

Stief van Bokhoven over zijn visioen: ‘Het duurde een paar seconden’

Helmonder Stief van Bokhoven is 55 jaar oud en wist als kind al dat hij anders was. Dat gevoel werd ...
Helmond in het donker

Magisch mooi: 5 x prachtige foto’s van Helmond in het donker

Loop jij wel eens ’s avonds door de stad? Helmond in het donker is bijna magisch. Gebouwen zijn mooi...
Binnenkijken Bas 018 (1)

Binnenkijken bij Bas: ‘Mensen denken dat mijn muur is beschoten met een paintballgeweer’

We zijn op bezoek in het kleurrijke huis van Bas Kolenberg (36). Hij woont inmiddels zeven jaar in e...

adv.