Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Maarten van Dierenparken Helmond: ‘Mijn adoptiedier is Maarten ’t Hert’

Door Marleen Smits 12 augustus 2019

In het dagelijks leven is Maarten Koolen (67) directeur van een bedrijf in videoanalyses bij sportwedstrijden. Maar in zijn vrije tijd is hij bezig met heel andere dingen: de Dierenparken Helmond. “Het is jammer dat zo weinig Helmonders onze dieren adopteren.”

“Ik was altijd al een dierenvriend: vanaf mijn 12e jaar heb ik vogels.” Na al die jaren is hij nog steeds gek op dieren en daarom meldde hij zich bij de stichting Jan Visser Dierenparken.

Helmonders niet zo betrokken

Maarten is vooral bezig met de adoptiemogelijkheid. “Iedereen mag een dier adopteren. Mensen sponsoren dan de dieren zodat we eten voor ze kunnen kopen, maar de beesten blijven wel hier in het park. Heel veel mensen vinden dat een leuk idee. Jammer genoeg komen die geïnteresseerden vooral van buiten Helmond. Best apart eigenlijk, je zou denken dat juist de Helmonders betrokken zijn bij zo’n initiatief omdat het in hún stad is. Van alle 162 ‘adoptieouders’ die er momenteel zijn, komt maar veertig procent uit onze gemeente.”

Waar dat aan ligt? “Lastig te zeggen. De adoptiemogelijkheid heeft ooit in een landelijke krant gestaan, waardoor het wat bekendheid kreeg. We kregen aanmeldingen uit bijvoorbeeld Groningen en Amsterdam en zelfs vanuit België. Natuurlijk zijn dierenliefhebbers enthousiast, maar ik had gedacht dat er meer interesse uit Helmonders zou komen. Misschien kennen mensen het nog niet.”

Maarten ’t Hert

Zelf heeft Maarten ook een dier geadopteerd. We lopen bij het Dierenpark in de Warande en daar ligt-ie dan: Maarten ’t Hert. “Ken je de schrijver Maarten ’t Hart? Daar heb ik het hert naar vernoemd, ik vond het wel een grappige associatie. Het zou leuk zijn als ook andere mensen hem adopteren zodat we ‘m kunnen delen.”

Iets anders dan een fles wijn

Iedereen mag een alpaca, damhert, wallaby neusbeer of een ander dier adopteren. “En dat kan al vanaf een tientje, dus voor de kosten hoef je het niet te laten. Het is vooral leuk om iemand een dier cadeau te doen, je kunt dan het adoptiecertificaat als cadeau geven. Dat is nog eens wat anders dan een waardebon of een fles wijn!”

Geld in het laatje

Wat de stichting van die opbrengsten doet? “Nou, vooral de kosten proberen te dekken. Het onderhouden en beheren van de drie parken kost zo’n tienduizend euro per jaar. Hopelijk hebben we op een bepaald moment genoeg geld om extra dierenverblijven voor bijvoorbeeld flamingo’s te maken. Het zou leuk zijn als we blijven uitbreiden!”

Ken je ook een Helmonder met een bijzondere verhaal? Of denk je: hé, ik heb ook iets interessants te vertellen? Oftewel: wie moet Helmonder van de week worden? Laat het ons weten via [email protected].

Lees ook:

Judith van der Linden Worldwife

Judith is reisblogger: ‘Ik ben gek op verborgen plekjes in steden’

Het lijkt een droombaan: je geld verdienen met reizen. Judith van der Linden uit Helmond is goed op ...
Wim Tilburgs je leefstijl als medicijn 002

Helmonder Wim veranderde zijn leefstijl en gebruikt nu geen medicijnen meer

Dat een gezonde leefstijl goed voor je is, wist je natuurlijk al. Wim Tilburgs uit Helmond is daarva...
Superparent Patrick van Hoof

‘Superparent’ Patrick leerde al duizend vaders om haren te vlechten

De haren van je dochter vlechten is vaak een klusje voor mama, toch? Helmonder Patrick van Hoof, ook...

adv.