Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kraamverzorgster Rose Anne: ‘Ik heb ooit een baby uit huis gehaald’

Door Marleen Smits 17 februari 2020

Rose Anne Verbakel (26) is kraamverzorgster. Ze komt bij allerlei gezinnen in Helmond thuis om te assisteren tijdens de kraamtijd. Hartstikke leuk natuurlijk, al die schattige baby’s, en toch zijn er ook een hoop moeilijke momenten.

“Ik ben gek op baby’s. Zodra ik er één zie, duik ik er bijna bovenop. Dat was als kind al. Toen mijn zusje werd geboren op mijn zesde, wilde ik al kraamverzorgster worden”, vertelt ze.

Een stapje extra

Waar het Rose Anne vooral om gaat, is het signaleren van problemen. “Soms zie je dat een kindje te geel wordt vlak na de geboorte. Of bijvoorbeeld dat het niet goed gaat met de gezondheid van de moeder. Dan kan ik écht iets betekenen. Ik maak ook weleens mee dat iemand eigenlijk te weinig geld heeft om voor een baby te zorgen en dat er te weinig spulletjes in huis zijn. Ooit reed ik heel Helmond af om overal babyproducten te halen en zo een gezin verder te helpen.”

Liever een film kijken dan eten geven

Rose Anne maakt van alles mee tijdens haar werk. Ze assisteert bij thuisbevallingen. “Ik heb er al zo’n honderd meegemaakt en dat blijft bijzonder.” Toch is het niet altijd rozengeur en maneschijn. Eén situatie zal ze nooit meer vergeten. “De ouders keken liever naar een Disneyfilm dan dat ze het kindje eten gaven. Ik kwam daar achter omdat het voedingsflesje niet werd aangeraakt, het kindje groeide maar niet. Daarom besloot ik om de baby heel snel uit huis te halen en naar het ziekenhuis te brengen. De kleine lag toen drie weken in het ziekenhuis. Hoe het is afgelopen? Dat weet ik helaas niet. Dat krijg ik niet te horen vanwege de privacy.”

Te weinig kraamverzorgsters

Een probleem van heel ander kaliber: volgens Rose Anne zijn er te weinig kraamverzorgsters. “En dan is de vergrijzing ook nog eens groot. Als je denkt aan een kraamverzorgster, denk je waarschijnlijk al snel aan een vrouw van middelbare leeftijd. Dat wordt vooral in de toekomst heel moeilijk. Ik vermoed dat over tien jaar geen kraamverzorgers meer zijn. Hoe dat komt? De salarissen zijn erg laag. Jonge meiden verdienen evenveel wanneer ze achter de kassa gaan zitten. Dus waarom zouden ze dan een opleiding doen? Ik zou willen dat de regering dit probleem gaat inzien en dat er meer geld komt.”

Ken je ook een Helmonder met een bijzondere verhaal? Of denk je: hé, ik heb ook iets interessants te vertellen? Oftewel: wie moet Helmonder van de week worden? Laat het ons weten via [email protected].

Lees ook:

lenneke-van-oorschot-verloskundige

Verloskundige Lenneke zette al talloze Helmondse baby’s op de wereld

Baby's zijn hartstikke schattig en verloskundige Lenneke van Oorschot uit Helmond heeft het geluk da...
populairste-babynamen-helmond

Dit waren de populairste babynamen in Helmond van 2019

Zwanger of niet, iedereen fantaseert wel eens over babynamen. De één gaat voor een popiejopie-naam e...
Karin Wang fibromyalgie (1)

Karin heeft een ‘onzichtbare’ aandoening: ‘Mensen zien niet dat ik ziek ben’

Mensen met de aandoening fibromyalgie hebben chronisch pijn aan hun spieren en bindweefsel. De Helmo...

adv.