Held Henny is wijkagent: ‘Ik maak zoveel mee, ik schrijf nog eens een boek’

Door Marleen Smits 6 augustus 2018

Henny Gehem werkt al 41 jaar bij de politie. Hij hield zich bezig met drugs en deed recherchewerk en nu is hij alweer zes jaar wijkagent in Helmond-West. “Het allerbelangrijkste is dat ik korte lijntjes houd met de mensen hier. Alles gaat om vertrouwen.”

Woon je in Helmond-West? Dan heb je Henny ongetwijfeld vaak zien fietsen door de wijk. “Ik woon in Someren, maar kom altijd op de fiets. Mensen spreken me dan sneller aan, heb ik gemerkt. Je maakt dan makkelijker contact met de inwoners. Als iemand een afspraak met me wil maken, doe ik dat ook altijd bij het wijkhuis. Dan is de drempel minder hoog.”

Probleemgezinnen

Henny kan maar moeilijk stilzitten. “Gelukkig hoeft dat ook niet. Er is altijd wel iets te doen, mijn werk is heel erg dynamisch. Ik kom veel over de vloer bij probleemgezinnen. Die kan ik lang niet altijd écht helpen, maar dan bied ik gewoon een luisterend oor. Dat is voor veel mensen al genoeg: ze kunnen even hun ei kwijt. Als het nodig is, leg ik contacten met mensen die bijvoorbeeld in de zorg werken, zodat zij waar nodig ondersteuning kunnen bieden.”

Steeds vaker krijgt Henny te maken met ‘personen met verward gedrag’. “Daar kan ik als wijkagent jammer genoeg niet veel mee. Dat is eigenlijk een zaak voor de gezondheidszorg. Toch probeer ik in zo’n situatie altijd erbij te blijven om de veiligheid van de omgeving te waarborgen.”

Schrijnend

Henny ziet een hoop ellende. “Laatst was ik bij een man thuis nadat er bij hem was ingebroken. Zijn vrouw lag in het ziekenhuis en hij had zelf ook problemen met zijn gezondheid. Die man was bij z’n vrouw op bezoek geweest en zag dus dat er was ingebroken toen hij thuis kwam: er waren sieraden gestolen. Hartverscheurend.”

Een andere zaak die de wijkagent niet snel zal vergeten, is de moord op Jessica de Roij die beter bekend was als Yekka. “Ik kende haar persoonlijk vanwege mijn werk. In 1994 werd ze vermoord in een flat aan de Jupiterlaan. Het is heel zuur, maar deze zaak is nooit opgelost. Af en toe spookt dat nog weleens rond in mijn hoofd. Ik zou willen dat er ooit nog een dader wordt opgepakt.”

Boek schrijven

Henny ziet zijn werk als zijn roeping. “Het is de mooiste baan van de wereld. Ik beteken echt iets voor mensen, voor de maatschappij. Dat voelt ontzettend goed. En in mijn carrière maakte ik al zoveel mee, dat ik er ooit een boek over ga schrijven. Sterker nog: ik ben er al mee bezig. De hoofdlijnen zijn klaar, maar ik heb nog niet de tijd gehad om het uit te werken.”

Lees ook:

Michèn is dé held van All2Gether: ‘Mensen krijgen hun zelfvertrouwen weer terug’

Michèn Bernards runt dagbestedingscentrum All2Gether. Op een bijzondere plek in Helmond: het voormal...
lenneke-van-oorschot-verloskundige

Verloskundige Lenneke zette al talloze Helmondse baby’s op de wereld

Baby's zijn hartstikke schattig en verloskundige Lenneke van Oorschot uit Helmond heeft het geluk da...
chris-kuik

Helmonder van de week Chris maakt de mooiste dronefoto’s van onze stad

Chris Kuik (25) woont nog maar net in Helmond en heeft nu al ontdekt hoe fotogeniek onze stad eigenl...

adv.