Helmonder van de week Paul: ‘Ik laat zien hoe mooi Helmond is’

Door Marleen Smits 7 januari 2019

Paul de Krom (62) geniet van zijn prepensioen maar is niet van plan om achter de geraniums te zitten. Hij geniet nog altijd enorm van zijn eigen Helmond en wil dat met iedereen delen. Via Instagram laat hij de allermooiste plekken van onze stad zien.

“Het begon toen ik nog docent audiovisuele vormgeving was bij ROC ter Aa. We hadden een samenwerking met Duitse scholen en af en toen kwamen studenten vanuit Duitsland naar Helmond. Ze kwamen met de trein en gingen dan met de bus naar de school. Ik hoorde vaak dat ze Helmond lelijk vonden: dat ritje met de bus laat niet de mooiste stukjes van onze stad zien.”

Tekst loopt door onder de foto

Helmond is prachtig

Dus verzon Paul een plan: “Ik liep met ze een rondje door de binnenstad en liet de kubuswoningen en het kasteel zien. Die studenten zagen toen een heel andere kant van Helmond en later wilden ze zelfs foto’s hebben.”

Die ‘rondleiding’ is al jáááren geleden, ver voor Instagram. “In de loop der tijd maakte ik duizenden foto’s. Eigenlijk vooral voor mezelf. Later kwam Instagram: hét medium dat op beeld is gericht. Het was voor mij het perfecte platform om mijn foto’s te delen met de rest van de wereld. Veel mensen weten niet hoe prachtig Helmond is.”

Tekst loopt door onder de foto

Imago

Paul wil Helmond op een positieve manier op de kaart zetten. “Vanwege het verleden heeft de stad een naam. Ik hoor vaak van mensen: ‘Hoe kom je in godsnaam in Helmond terecht?’, alsof het een slechte stad is. Daarom wil ik juist de ‘andere’ kant laten zien door overal mooie foto’s te maken.” Paul verhuisde niet voor niets op zijn vijftigste naar Helmond – daarvoor woonde hij vanaf zijn vijfde in Deurne.

Tekst loopt door onder de foto

Volgers

Paul is nu geen docent meer en vliegt de hele aardbol rond. Een echte globetrotter en toch zit Helmond muurvast in zijn hart. “Waar ik ook kom: ik blijf foto’s delen. In Cuba is bijvoorbeeld slecht internetbereik, maar ik wil mijn volgers niet teleurstellen dus doe ik er alles aan om een foto te plaatsen. Die volgers zijn trouwens lang niet allemaal Helmonders. Mensen over de hele wereld kijken ernaar.”

Tekst loopt door onder de foto

Met een vlaggetje bij het kasteel

Paul is veel bezig met de toekomst: “Ik ga in april een reis maken naar Noord-Korea, heel gaaf. Daarna wil ik wel iets maatschappelijks doen. Ik zie mezelf bijvoorbeeld best rondlopen met een vlaggetje en een groep mensen bij het kasteel.”

Ken je ook een Helmonder met een bijzondere verhaal? Of denk je: hé, ik heb ook iets interessants te vertellen? Oftewel: wie moet Helmonder van de week worden? Laat het ons weten via [email protected].

Lees ook:

Thomas Pieters stadskunstenaar

Stadskunstenaar Thomas Pieters: ‘Er komt een Brabantse versie van het lied Helmond’

Onze stadskunstenaar Thomas Pieters geeft binnenkort het stokje door aan fotografe Tahné Klein. Zij ...
chris-kuik

Helmonder van de week Chris maakt de mooiste dronefoto’s van onze stad

Chris Kuik (25) woont nog maar net in Helmond en heeft nu al ontdekt hoe fotogeniek onze stad eigenl...
Het Kasteel van Sinterklaas 2008 Helmond

Uit de oude doos: 11 x zo zag Het Kasteel van Sinterklaas er vroeger uit

Het Kasteel van Sinterklaas zet Helmond al jarenlang op de kaart als echte Sinterklaasstad. Het is n...

adv.