Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Helmonder Johan is deze week te zien in Obese: ‘Ik vond mezelf net Godzilla’

Door Marleen van Amstel-Smits 21 september 2020

Helmonder Johan Kerren (47) ging de afgelopen maanden aan de slag met afvallen met ondersteuning van het tv-programma Obese. ‘Zijn’ aflevering wordt woensdag 23 september uitgezonden. “Ik had eerst zelf alles al geprobeerd, maar het lukte steeds niet. Ik viel altijd terug.”

Met de hulp van de coaches van Obese lukte het Johan wél om af te vallen. “Mijn officiële startgewicht bij het programma was 177,5 kilo. Het doel was om dertig kilo in acht maanden kwijt te raken.” Of Johan dat haalde? Dat wil hij nog niet verklappen. “Daarvoor zul je het programma moeten kijken.”

Eten als troost

“Vanaf mijn zevende ben ik dikker geworden”, vertelt Johan. “Nu begrijp ik dat eten een soort comfort was. In mijn jeugd ben ik veel gepest en om mezelf te troosten, ging ik eten. Toen ik volwassen was, probeerde ik allerlei diëten. Toch viel ik elke keer weer terug.”

‘Ik zag het niet meer zitten’

Mentaal ging het achteruit: “Ik nam het mezelf heel erg kwalijk dat het steeds niet lukte. Ja, ik was echt boos op mezelf. Op een gegeven moment was het zelfs zó erg dat ik het niet meer zag zitten. Dat was in augustus 2019. Het hoefde van mij allemaal niet meer. De oproep voor kandidaten voor Obese kwam op precies het juiste moment. Voor mij was het de laatste kans. Gelukkig keken de coaches van het programma ook naar de mentale aspecten en dat hielp enorm om door te zetten.”

Eindelijk weer shoppen

Een paar momenten in het traject kan Johan zich nog goed herinneren. “Na 10, 15 jaar ging ik in Eindhoven shoppen voor mezelf. Toen merkte ik dat mensen me niet meer nastaarden, naar me wezen of met elkaar smiespelden zodra ik voorbij liep. Een andere keer dat ik trots was op mezelf, was toen ik mijn eigen broek dicht kon maken. Eindelijk niet meer afhankelijk zijn van anderen voor zoiets alledaags, heerlijk. Mijn volgende doel? Hopelijk kan ik volgend jaar weer in een achtbaan.”

Vreselijk om terug te zien

Johan kreeg zijn aflevering een aantal weken geleden te zien. “Dat was vreselijk. Ik zag eruit als Godzilla. Dat maakte me heel emotioneel. Alle reacties zijn wel heel fijn. De uitzending staat nu al op Videoland, dus ik krijg regelmatig berichtjes van vreemden die trots op me zijn. Iemand zei zelfs dat ik een inspiratie ben voor anderen. Dat doet me natuurlijk enorm goed.”

De uitzending van Obese is woensdag 23 september om 20.30 uur te zien op RTL 4. Je kunt de aflevering vooruitkijken via Videoland.

Ken je ook een Helmonder met een bijzonder verhaal? Of denk je: hé, ik heb ook iets interessants te vertellen? Oftewel: wie moet Helmonder van de week worden? Laat het ons weten via [email protected].

Lees ook:

Freek en Stefano vonden een gat in de markt: ‘We zijn zelf ook overdonderd door het succes’

Al op jonge leeftijd een eigen bedrijf dat loopt als een trein: hoe dan?! Freek van Turnhout (18) en...
Matthijs Lodewijks - ermaggezongenworden

Matthijs verzint satirische berichten over Helmond: ‘Sommige mensen trappen er echt in’

Helmondse cafés moeten verplicht Heineken schenken om drukte op de terrassen te voorkomen. Het Elker...
Stationsmanager Robert Helmond

Robert is stationsmanager: ‘Een dagje op Station Helmond is altijd heel relaxed’

Wie zorgt ervoor dat het toilet schoon is, dat er voldoende AED's hangen en dat losse tegels worden ...

adv.