Helmonder Camiel is lifeguard: ‘Veel mensen onderschatten hoe groot Berkendonk is’

Lifeguard Camiel Berkendonk 001 (1)
Camiel bij de uitkijkpost. Foto: indebuurt

De zomervakantie zit erop, het zwemseizoen is voorbij. Tijd om terug te blikken op de afgelopen maanden. Dat doen we met Helmonder Camiel van Doorn (37). Hij is lifeguard en houdt toezicht op Berkendonk.

Camiel is één van de in totaal 12 lifeguards. “Maar we zijn er alleen in het weekend. We komen vrijwilligers tekort om ook doordeweeks toezicht te houden. Gelukkig is er wel altijd iemand van het beheer aanwezig om een oogje in het zeil te houden. Die medewerkers kunnen ook prima zwemmend redden en hebben allemaal een ehbo-cursus gedaan.”

Rustige tijden

Het was afgelopen zomer behoorlijk rustig bij de recreatieplas: “Eind jaren 90 waren er met warme dagen wel negenduizend mensen aan het zwemmen. Dan konden we niet eens een rondje wandelen, maar moest je echt over de handdoekjes lopen. Tegenwoordig is dat wel anders. Berkendonk heeft veel concurrentie met andere zwemlocaties in de regio. Ik denk dat er nu op z’n hoogst 2.500 mensen komen op een zomerdag.”

Een dag uit het leven van een lifeguard

Camiel komt rond 11.00 uur ’s ochtends aan bij Berkendonk. Hij drinkt koffie met collega’s en daarna leggen ze de reddingsboot in het water. “We varen dan altijd een rondje om de waterkwaliteit te checken. Als we bijvoorbeeld een dode vis tegenkomen, kan dat wijzen op botulisme en dat is gevaarlijk. Medewerkers van de dierenambulance komen dan langs en onderzoeken de doodsoorzaak. Het is gelukkig nog nooit botulisme geweest.” De rest van de dag brengt Camiel door op de uitkijkpost of al wandelend langs het water.

Het water overzwemmen

In zijn 20-jarige loopbaan als vrijwillige lifeguard hoefde Camiel nog nooit écht in actie te komen: “Ja, ik heb wel regelmatig mensen in de boot meegenomen die te moe waren om verder te zwemmen. Veel zwemmers beseffen niet hoe groot Berkendonk is. Het water oversteken langs de lijn is al vierhonderd meter en dat is behoorlijk ver. Bovendien is zwemmen in natuurwater heel anders dan in een zwembad: je hebt hier te maken met de diepte en temperatuurverschillen.”

Geen taxibedrijf

Toch proberen vooral jongeren nog weleens een ritje op de boot te regelen. “Dan roepen ze: ‘ik verdrink!’ Maar daar trappen we niet in, die willen dan gewoon meevaren. We zijn geen taxibedrijf. We zien wel of iemand serieus is of zichzelf aanstelt.”

Ken je ook een Helmonder met een bijzondere verhaal? Of denk je: hé, ik heb ook iets interessants te vertellen? Oftewel: wie moet Helmonder van de week worden? Laat het ons weten via [email protected].

Lees ook:

Meer in deze categorie

Helmonder van de Week

Ga naar “Helmondse Cintya deelt de mooiste familiekiekjes op Instagram: ‘Het is en blijft een hobby’”

Helmondse Cintya deelt de mooiste familiekiekjes op Instagram: ‘Het is en blijft een hobby’

Cintya Sabir
Ga naar “Helmonder Charles verkoopt foto’s voor Oekraïne: ‘Zij moeten alles achterlaten’”

Helmonder Charles verkoopt foto’s voor Oekraïne: ‘Zij moeten alles achterlaten’

oekraine helpen helmond
Ga naar “Marianne en Nicole zijn beste vriendinnen met een leeftijdsverschil van 15 jaar”

Marianne en Nicole zijn beste vriendinnen met een leeftijdsverschil van 15 jaar

Vrienden in Helmond

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

  • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

  • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

  • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Teddy gilet S/M en L/XL € 49,99”

Teddy gilet S/M en L/XL € 49,99

  • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Mantel S/M en L/XL € 59,99”

Mantel S/M en L/XL € 59,99

  • Geldig t/m 9 oktober 2022