Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Els en Pascale maken zich druk over de watertoren: ‘Het zou zonde zijn als het gebouw verpietert’

Door Marleen Smits 8 april 2019

Weet je nog? Een tijdje geleden schreven we over de watertoren en wat nu eigenlijk de functie is van het gebouw. Het antwoord: het dient als back-up als er iets aan de hand is met het leidingnetwerk. We vroegen onze lezers wat zij graag willen met de toren. Els Willems en Pascale Josephi reageerden. Ze deden lang onderzoek naar de watertoren en maakten er zelfs een boek over. Ideeën hebben ze genoeg!

Momenteel is Brabant Water de eigenaar van het gebouw. Een paar telecombedrijven gebruiken het als locatie voor zendmasten. “Als alle waterleidingen up-to-date zijn, zal de toren voor Brabant Water geen functie meer hebben en zal deze naar alle waarschijnlijkheid aan de gemeente worden overgedragen, omdat de omliggende grond ook van de Gemeente is. Maar dat is geen zekerheid.”, zegt Pascale.

Naar binnen

Els vult aan: “Wij maken ons er al jaren druk om. Zo’n iconisch gebouw in Helmond dat er nu eigenlijk voor niks staat. Het zou zonde zijn als het gebouw verpietert. We vonden dat er iets moest gebeuren, dus namen we contact op met Brabant Water. Na een tijdje mochten we binnenkijken in de toren. Dat was heel bijzonder en we zagen ontzettend veel potentie. Van binnen is het gebouw opgedeeld in vier verdiepingen. Bovenin is het waterreservoir en daarboven is nog een etage. Vanaf daar heb je echt een prachtig uitzicht!”

Tekst loopt door onder de foto

Watertoren Helmond boek
De omslag van het boek over de watertoren. Foto: eigen foto Els en Pascale

Concertzaal, restaurant en nog veel meer

Binnenkort gaat het gebied rondom het gebouw op de schop en het is jammer als de toren niet wordt meegenomen in de nieuwe plannen, denken Els en Pascale. “Er zijn veel voorbeelden van dit soort torens die een andere bestemming kregen. In Vlaardingen zit een restaurant en in Dordrecht is er een hotel in gevestigd. Wij vinden het belangrijk dat de toren een publieke functie krijgt, zodat iedereen in Helmond ervan kan genieten. Een paar ideeën: een concertzaal, een yoga-studio, een locatie voor een letterlijke ‘high’ tea, een winkel, een ruimte voor de gemeente waar Helmonders hun paspoort en rijbewijs kunnen ophalen. Dit multifunctioneel gebruik is van groot belang om het ook rendabel te maken. Maar wat volgens ons de belangrijkste gemene deler in deze herbestemming is, is beleving. De toren en ook de tuin eromheen moet sfeer ademen. De toren verdient het om een hotspot te zijn”, zegt Pascale.

Tekst loopt door onder de foto

Watertoren Helmond
Je kunt dwars door de ramen naar de andere kant kijken. Mooi! Foto: eigen foto Els en Pascale

En nu?

Els: “Voordat de toren een andere bestemming kan krijgen, moet er een hele hoop gebeuren. Er zijn weinig faciliteiten, dus er moet bijvoorbeeld een wc en een lift komen Wij hebben al contact gehad met de gemeente en met projectontwikkelaars en deden zelfs een brainstormsessie met Helmondse ondernemers. Twee jaar geleden bundelden we onze ideeën in een boek, dat we uitdeelden aan die partijen. Nu is het een kwestie van hopen dat ze iets met onze expertise doen.”

Ken je ook een Helmonder met een bijzondere verhaal? Of denk je: hé, ik heb ook iets interessants te vertellen? Oftewel: wie moet Helmonder van de week worden? Laat het ons weten via [email protected].

Check ook:

watertoren-helmond

Helmonds mysterie: dit is de functie van de watertoren

Voor onze rubriek 'Helmonds mysterie' duiken we iedere week in raadsels uit de stad. Of het nu gaat ...
watertoren-helmond

Wist je dat: de eerste Helmondse watertoren is nooit gebruikt

De watertoren bij de Albert Heijn XL aan de Torenstraat ken je vast wel. Het is, volgens het Kadaste...

Helmondse Pieter en Robert brengen spray voor toiletpapier op de markt

Een spray voor toiletpapier? Ja ja, je leest het goed! De Helmondse Pieter (24) en zijn studiegenoot...

adv.