Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bijzonder: Elly zet zich 14 uur per dag in voor Helmondse minima’s

Door Marleen Smits 21 oktober 2019

Het begon klein: Elly Vroomen (60) uit Helmond wilde een paar spullen doneren aan mensen met een kleine portemonnee. In zeven jaar tijd groeide dit uit tot een Facebookgroep van duizend leden waarin ze minima’s helpt.

Onder de naam ‘Elly & de Minima’s’ zorgt Elly ervoor dat minderbedeelden kleding en andere spullen krijgen. Dat verloopt allemaal via een loting. “Die spulletjes krijg ik vaak van bedrijven en particuliere sponsoren. In totaal zijn er nu honderdvijftig partijen die dingen doneren. Dat verschilt van kleding tot knuffeltjes en van speelgoed tot huishoudelijke artikelen.” De leden van de Facebookgroep mogen zich dan inschrijven als ze interesse hebben in iets.

Misbruik

Omdat Elly geen officiële instantie is, mag ze leden van de Facebookgroep niet vragen naar inkomstengegevens. “Ik moet er dus op vertrouwen dat ze eerlijk zijn. In de loop der jaren ben ik wel streng geworden. Als ik erachter kom dat mensen liegen, gooi ik ze uit de groep en zet ik ze op een zwarte lijst. Dat komt weleens voor.”

Levert niks op

Elly heeft het er maar druk mee. De hele dag is ze bezig met haar Facebookgroep. “Gemiddeld zo’n 14 uur, schat ik. Mijn hele dagelijks leven draait hierom. En nee, dat levert mij helemaal niks op.” Sterker nog: het kost haar alleen maar geld. “Mijn man en ik moesten zelfs een tweede auto kopen om alle spullen te vervoeren. Gelukkig heeft hij een goede baan! Waarom ik het dan doe? Omdat ik weet hoe het is om weinig geld te hebben. Een aantal familieleden zit ook in zo’n situatie. Het is keihard. Naar mijn mening krijgen die mensen veel te weinig professionele hulp. Dan moet er toch iemand zijn die ze helpt?”

Drukte van jewelste

Vrijdag is topdrukte in huize Vroomen. Vanuit verschillende gemeenten in de regio komen mensen om spullen op te halen. Want niet alleen Helmonders mogen loten, ook mensen uit Deurne, Bakel, Geldrop-Mierlo, Nuenen, Eindhoven, Waalre, Veldhoven, Valkenswaard, Maarheeze, Weert, Swalmen, Geleen en Sittart doen mee. “Vanuit mijn huis wordt alles verdeeld naar de ophaalpunten, waar minima’s terechtkunnen als ze een loting wonnen. ’s Ochtends ga ik op pad om etenswaren te halen voor de mensen die zich daarvoor inschreven en in de tussentijd verdelen vrijwilligers alle spullen. Daarna gaat het naar de afhaalpunten. Pas later in de middag zijn we klaar.”

Sinterklaas

Met veilingen haalt Elly geld op om af en toe iets speciaals te doen. Laatst organiseerde ze een knutselmiddag voor kinderen uit arme gezinnen. “Rond Sinterklaas hebben we een feest. Je ziet dan écht hoe dankbaar mensen zijn. Zeker als kleine kindjes een cadeautje uitpakken en stralen. Dan huil ik van geluk.”

Ken je ook een Helmonder met een bijzondere verhaal? Of denk je: hé, ik heb ook iets interessants te vertellen? Oftewel: wie moet Helmonder van de week worden? Laat het ons weten via [email protected].

Lees ook:

Brabo Turk

Helmondse zanger Brabo Turk: ‘Eerst vond ik dit soort muziek echt gejank’

Helmonder Mustafa Kaya (40), beter bekend als Brabo Turk, presenteert binnenkort zijn nieuwe single ...
Jacques van Asten (1)

‘Supervrijwilliger’ Jacques is druk bezig met Het Kasteel van Sinterklaas en Dickensnight

We kunnen ons langzaam alweer verheugen op de decembermaand. Jacques van Asten (71) leeft het hele j...
David Hordijk Speelhuis

David jaagt zijn droom na en brengt een album uit: ‘Bij een goed liedje tintelt het van binnen’

Pianist David Hordijk (24) uit Helmond vindt dat we in snelle tijd leven: "We moeten vaker pas op de...

adv.