Dit is zo cool: Gerrit bouwt historische gebouwen uit Helmond na

Door Marleen Smits 25 maart 2019

Ben je weleens binnengelopen bij de Stadsgalerij aan de Heistraat? Zeker een keertje doen, want je kijkt er je ogen uit. Er staan miniaturen van historische Helmondse gebouwen, zoals het oude station en villa Peapark. De man achter die prachtige kunstwerken? Gerrit van Neerven.

Gerrit is bijna 80 jaar oud, maar is nog lang niet van plan om te stoppen met bouwen. Sterker nog, er staat alweer een nieuw project op de planning. Momenteel werkt hij hard aan de tekeningen voor de Heilig Hartkerk die ooit op de plek van de Elzas Passage stond.

Tekst loopt door onder de foto

Stadsgalerij Helmond 021
Gerrit bij villa Peapark. Foto: indebuurt

Caviahuis

Gerrit: “Het begon ooit met mijn dochter. Zij kocht een cavia en vroeg of ik een huisje wilde bouwen. Nou, dat leek me een leuk idee. Ik heb altijd gevoel voor hout gehad, hoewel ik eigenlijk stratenmaker was. In mijn vrije tijd hobbyde ik wat als timmerman, ik maakte bijvoorbeeld meubels.” Gerrit begon met het namaken van Helmondse gebouwen dankzij een idee van zijn vrouw Nellie. “Ze zei: ‘Maak eens Peapark na’. Dat was een flink project, het duurde ongeveer een jaar om het te maken en ik was er dag en nacht mee bezig.”

Tekst loopt door onder de foto

Stadsgalerij Helmond 009
De deurtjes van het oude stationsgebouw. Foto: indebuurt

Engelengeduld

Even een opsomming van de gebouwen: Peapark, het oude station, de Kasteelpoort, het St. Antonius gasthuis, de koetsstallen met kasteeltorens, villa Holtus, het Speulheuske, het Sint-Alphonsusklooster en het Huis met de Luts. “Inmiddels ben ik handiger geworden met het bouwen”, vertelt Gerrit. Toch denken wij dat hij engelengeduld heeft. “Ik denk dat ik aan de Heilig Hartkerk zeker een jaar werk.”

Tekst loopt door onder de foto

Stadsgalerij Helmond 017
Het Huis met de Luts kan open! Foto: indebuurt

Priegelwerk

Gerrit neemt het grove werk op zich. “Het begint met een houten plaat, waar ik raampjes en deuren in zaag. Als ik helemaal klaar ben, gaat mijn vrouw aan de slag met het schilderwerk. Alle bakstenen en dakpannen zijn door haar met de hand geschilderd. En daarna zorgt mijn dochter voor de omgeving van het gebouw, zoals de tuinen en de dieren.”

Tekst loopt door onder de foto

Stadsgalerij Helmond 005
Aan alles is gedacht. Foto: indebuurt

Weinig ruimte

Naarmate de tijd verstreek en er steeds meer maquettes bijkwamen, raakte de ruimte bij Gerrit thuis op. “Het neemt behoorlijk wat in beslag, al die gebouwen. Dat kon zo niet langer, dus ik besloot om alles openbaar toegankelijk te maken.” En daar was dan de Stadsgalerij. Voorheen zat de galerij aan de Markt, maar in september verkaste de hele boel naar de Heistraat. “Eigenlijk hebben we hier ook te weinig ruimte, zeker als er meer bijkomt. Verder is hier aan de straat zo weinig inloop, dat is heel jammer.”

Tekst loopt door onder de foto

Stadsgalerij Helmond 011
Ja, deze brug gaat omhoog en omlaag. Foto: indebuurt

Geveltje Ameidestraat

Behalve de maquettes, kun je ook mooie schilderijen van Helmond bekijken in de Stadsgalerij. Kunstenares Loes Ruland schilderde bijvoorbeeld het pand aan de Ameidestraat dat net is gesloopt. Zelf gaan kijken? Behalve de normale openingstijden gaat de Stadsgalerij in april tot en met oktober ook op koopzondagen open van 13.00 tot 16.00 uur.


Meer over Stadsgalerij ontdekken?

Stadsgalerij galeries

Vandaag gesloten

Heistraat 125, Helmond

Bekijk meer:galeries

Lees ook:

Binnenkijken zolder Jan treinen 002

Filmpje! Binnenkijken bij de zolder van Jan: ‘Dit is ongeveer 8 jaar aan werk’

We zijn iedere week te gast bij Helmonders thuis. Vaak gaan we dan niet verder dan de woonkamer en d...
Wijkagent Frans Wagemakers 002

Politieman Frans is de jongste wijkagent van Helmond: ‘Sommige zaken blijven je altijd bij’

Misschien heb je wijkagent Frans Wagemakers (31) al eens zien lopen in het centrum, bij Suytkade of ...
Helmond Skon 001

Martin maakt Helmond Skon: ‘Zwerfafval opruimen voelt als een dagje uit’

Zwerfafval: het is voor veel mensen een doorn in het oog. Maar er iets tegen doen? Helmonder Martin ...

adv.