Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Deze dames helpen Helmondse minima: ‘Sommige verhalen zijn hartverscheurend’

Door Marleen van Amstel-Smits 3 augustus 2020

Helmonders die weinig te besteden hebben, kunnen terecht bij Mijn Kleine voor kleding, speelgoed, meubels, buggy’s en fietsen. Het begon met een project voor tienermoeders en groeide uit tot een grote actie voor minima.

Jacqueline van Ewijk, Dianne Bruno, Kim Verbeek en Ivanka Cota zitten in een grote loods vol spullen bij de Molenstraat. Vanuit Bijzonder Jeugdwerk zetten zij zich in voor Mijn Kleine.

Tekst loopt door onder de foto

Mijn Kleine
Foto: indebuurt

Alles gratis

“Alles wat je hier ziet, mogen minima gratis meenemen. Hoe we aan die spullen komen? Vaak doneren mensen iets, of we zoeken items in ons eigen netwerk”, vertelt Kim. “En regelmatig plaatsen we oproepen op Facebook. Als we specifiek op zoek zijn naar een fiets, bijvoorbeeld.”

Getraumatiseerde blik

Een van de speerpunten van Mijn Kleine is verbinding maken met anderen. Jacqueline legt dat uit met een voorbeeld: “Laatst waren hier twee Syrische zussen. Een van die meisjes had een blik waarin je haar trauma zag: ze hebben een hoop meegemaakt voordat ze naar Nederland vluchtten. Hier in de loods gingen ze aan de slag met schoonmaken en afstoffen van speelgoed. Ondertussen proberen we wat met ze te praten, zodat ze ook de Nederlandse taal een beetje leren.”

Tekst loopt door onder de foto

Mijn Kleine
Foto: indebuurt

Meer dan spullen weggeven

Voor veel minima is het belangrijk om hun verhaal te vertellen, merkt Dianne. “Dat ze even hun ei kwijt zijn. Wij geven geen waardeoordeel en vinden mensen niet ‘zielig’. Maar een luisterend oor bieden, doen we wél en dat helpt vaak al enorm. Het scheelt misschien dat wij geen hulpverleners zijn. Naar een instantie stappen, is vaak een behoorlijke drempel. Die valt hier weg.”

Tekst loopt door onder de foto

Mijn Kleine
Foto: indebuurt

Hartverscheurende verhalen

Wanneer iemand binnenstapt bij de loods, schieten de dames meteen in de hulpmodus. Ivanka: “Ik sta meteen op en trek alle kasten met kleding open. ‘Neem maar mee’, zeg ik dan. Sommige verhalen zijn hartverscheurend. Bijvoorbeeld: een oma die door omstandigheden de voogdij kreeg over haar kleinkinderen, terwijl die vrouw zelf al op leeftijd is. Tijdens zo’n gesprek zet ik de knop om, maar naderhand kan ik er best om janken.” Jacqueline: “Wij zijn ook maar mensen, hè.”

Het is hard nodig

Volgens Jacqueline is een initiatief als Mijn Kleine hard nodig in Helmond. “Er lopen al gauw 25 mensen bij ons binnen per week. Het is heel dankbaar wanneer iemand blij weggaat, daar doen we het natuurlijk allemaal voor.” Minima kunnen bij Mijn Kleine terecht op maandag in de loods bij de Molenstraat 138, op woensdag bij speeltuin Leonardus en op vrijdag bij NeiSkoen.

Tekst loopt door onder de fotogalerij

Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt

Ken je ook een Helmonder met een bijzonder verhaal? Of denk je: hé, ik heb ook iets interessants te vertellen? Oftewel: wie moet Helmonder van de week worden? Laat het ons weten via [email protected].

Lees ook:

Mike van Poppel

Mike ruimt op in Helmond: ‘Een zwembroek, nagelknipper en Chinese rijsttafel’

Ken je de actie 'Helmond Skon' al? Het initiatief van Martin van Stiphout ontstond zo'n anderhalf ja...
Mini-bieb De Specht 004

Chantal maakte een Minibieb: ‘Ik lees zelf niet eens veel!’

Je hebt ze vast weleens gezien: kleine 'huisjes' op een paal waarin boeken staan. Deze Minibiebs sta...
Miniature Mansion Merijn Goes

Merijn heeft een bijzondere hobby: ‘Ik wil het stoffige imago veranderen’

De een zweert bij tuinieren en de ander speelt urenlang gitaar ter ontspanning. En weer een ander ga...

adv.