Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De Helmondse Sinterklaas: ‘Ik leef deze periode op adrenaline’

Door Marleen van Amstel-Smits 2 december 2019

Wist je dat de sint eigenlijk niks had met paarden? De Helmondse Sinterklaas nam een aantal paardrijlessen voordat hij het aandurfde om door de straten van de stad te rijden. Ja, echt. De goedheiligman deelde veel interessante weetjes met ons. We spreken met de sint als hij even off duty is.

“Het is een absurde periode door de drukte en ik leef volledig op adrenaline. Na een hectische dag heb ik geen energie meer en kan ik alleen nog maar douchen en naar bed. Op pakjesavond ga ik nog langs bij kinderen thuis en een week later pas geeft mijn lichaam het op, dan is mijn ‘pakje’ leeg.”

Tekst loopt door onder de foto

Het Kasteel van Sinterklaas (1)
Foto: indebuurt

Improvisatie

Tijdens een rondleiding in het kasteel komen bezoekers als laatste terecht in de werk- en slaapkamer van Sinterklaas. “Dan maak ik altijd een praatje met de kinderen. Dan moet ik vaak creatief zijn, bijvoorbeeld als kinderen iets heftigs vertellen. Daardoor leef ik bij improvisatie.”

Geen familie meer

“Een voorbeeld: ik vroeg aan een kindje of hij met zijn mama naar het kasteel was gekomen. Hij antwoordde: ‘Mijn mama is dood.’ Daarna bleek dat jongetje helemaal geen familie meer te hebben. Ik stond even met mijn mond vol tanden maar probeerde er toch een luchtige draai aan te geven. Dat kindje vertelde over zijn voogd en ik zei: ‘Dus eigenlijk is de voogd een soort hulppapa, -mama, -oma, en -opa.’ Dat vonden al die kinderen heel indrukwekkend en opeens wilde ieder kind wel zo’n voogd.”

‘Hoe oud bent u?’

Kinderen vragen Sinterklaas vaak de tabberd van het lijf. Een van de meest gestelde vragen: ‘Hoe oud bent u?’ Het antwoord: “Meestal zeg ik dat ik zó oud ben, dat ik het niet meer weet. Dat moeten de kinderen maar aan de telpiet vragen als ze hem zien.”

Tekst loopt door onder de foto

Sinterklaasintocht Helmond 2019 022
Foto: indebuurt

Scholen versus gezinnen

Sinterklaas krijgt allerlei kinderen over de vloer in zijn kasteel. ’s Ochtends komen scholen op visite en in de middag de gezinnen. “Het is een wereld van verschil tussen die twee dagdelen. Schoolkinderen luisteren heel goed en lopen netjes twee aan twee door het kasteel. ’s Middags is het wat chaotischer en dan moeten we de planning goed in de gaten houden.”

Weer even kind

De blije gezichten van kinderen: daar doet Sinterklaas het allemaal voor. En niet alleen dat… “Ook volwassenen worden weer helemaal kind als ze langskomen in het kasteel. Een mooier compliment is er niet.”

Ken je ook een Helmonder met een bijzondere verhaal? Of denk je: hé, ik heb ook iets interessants te vertellen? Oftewel: wie moet Helmonder van de week worden? Laat het ons weten via [email protected].

Lees ook:

Het Kasteel van Sinterklaas (1)

[VIDEO] Binnenkijken bij Het Kasteel van Sinterklaas: zo ziet het tijdelijke huis van de sint eruit

Een bijzondere aflevering van onze rubriek Binnenkijken bij: we mochten een kijkje nemen in Het Kast...
Het Kasteel van Sinterklaas 2008 Helmond

Uit de oude doos: 11 x zo zag Het Kasteel van Sinterklaas er vroeger uit

Het Kasteel van Sinterklaas zet Helmond al jarenlang op de kaart als echte Sinterklaasstad. Het is n...
Sinterklaasintocht Helmond 2019 018

Foto’s sinterklaasintocht in Helmond: ben jij gespot?

Hij komt, hij komt… En hij is er! Sinterklaas kwam zondag 17 november aan in Helmond. Met zijn piete...

adv.