Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Helmondse familie heeft een kerkuil als huisdier: ‘Dit is wel wat anders dan een parkietje’

Door Marleen van Amstel-Smits 12 oktober 2020

Heb jij een huisdier? Dan koos je waarschijnlijk voor een hond, kat of cavia. Sommige Helmonders slaan een ander huisdierenpad in. Zo heeft Eva twee varkens en de kamer van Fausto staat vol slangen en kameleons. De Helmondse Femke (39) en haar gezin kozen ook voor een bijzonder dier: kerkuil Lucky. “Dit is wel even wat anders dan een parkietje.”

Vooral dochter Nena (10) ontfermt zich over het dier, samen met haar zusje Liz (6). Femke vertelt: “Nena is al van jongs af aan geïnteresseerd in uilen en ze zegt dat ze later iets wil doen met dit soort dieren. De kinderen zijn heel betrokken bij de opvoeding van Lucky. Ze laat haar bijvoorbeeld vliegen bij het grasveld hier vlakbij. Hopelijk kunnen we Lucky over een tijdje loslaten bij De Bundertjes. Daarvoor is de uil nu nog te jong.”

Niet zomaar beslissen

Volgens Femke is het houden van een kerkuil niet voor iedereen weggelegd. “Je beslist dat niet zomaar. Het is wel even wat anders dan een parkietje, je moet er echt passie voor hebben. Ze kunnen ook 15 tot 20 jaar oud worden, dus over zoiets moet je goed nadenken.”

Tekst loopt door onder de foto

Kerkuil Lucky 007
Foto: indebuurt

Uilskuiken

Lucky is nu ongeveer een jaar onderdeel van het gezin Jansen. “In het begin was ze echt nog letterlijk een uilskuiken. De eerste periode bleef ze in de kooi en moest ze nog erg wennen aan mensen”, zegt Femke. Hoe Lucky bij het gezin terechtkomt? “Via een stichting. Hier in de buurt namen we les bij een valkenier. Daar hebben ze ook een opvangcentrum, dat is fijn als wij een keer op vakantie gaan. Die weten natuurlijk precies welke verzorging zo’n dier nodig heeft.”

Tekst loopt door onder de foto

Kerkuil Lucky 003
Foto: indebuurt

Onder de indruk

Wanneer Nena Lucky laat vliegen op het grasveldje, kijken mensen vaak verbaasd. “Dan snappen ze niet dat er écht een uil vliegt”, legt Femke uit. “Het is ook wel iets aparts natuurlijk. Sommigen durven Lucky niet te aaien. Kinderen daarentegen wel vaak: die zijn niet zo bang. Dat bleek ook toen we Lucky meenamen naar school. De vriendjes en vriendinnetjes van Nena en Liz zijn vooral heel geïnteresseerd en willen meteen van alles weten over uilen.”

Beweegvrijheid

Lucky zit in een kooi in de achtertuin. “Dat neemt best veel ruimte in beslag. Ze moet natuurlijk wel genoeg beweegvrijheid hebben. Misschien krijgen we ooit een inspectie om te zien of we Lucky wel goed verzorgen. Nou, dat zit wel goed hoor.”

Heb jij ook een bijzonder huisdier waarover je graag wilt vertellen? Leuk! Stuur ons een mail via [email protected].

Lees ook:

Éva en haar varkens 010 (1)

Gezocht: Helmonders met een bijzonder huisdier

Veel Helmonders hebben huisdieren. Een hond, kat, konijn, cavia of vogel. Maar er zijn ook mensen di...
Nikko (2001058) 3

Lieve Nikko zoekt een baasje: ‘Hij is jong en heeft er zin in’

Ieder dier verdient een lief baasje. Dit keer stellen we Nikko (1) aan je voor. De kater wacht bij D...
Pippie

MAG DAT: posters aan een lantaarnpaal hangen voor je vermiste kat?

Als de kat van huis is dansen de muizen op tafel. Maar als je kat Luna of Tijger wat langer van huis...

adv.