Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Anita is hulpverlener: ‘Ik schrik nog steeds van de armoede in Helmond’

Door Marleen van Amstel-Smits 19 oktober 2020

Hulpverlener Anita van de Loo komt bij een hoop Helmonders over de vloer. “Het voelt goed als iemand stappen zet en meer zelfredzaam wordt dankzij mijn hulp.” Die steun is blijkbaar nog hard nodig, want Anita komt een hoop schrijnende situaties tegen. Samen met Dianne Bruno, Natasja Makel en Bram Kuijpers bestiert ze sinds kort een openbare huiskamer in een oud leslokaal in De Cajuit.

Bij BeBizzy, de naam van deze huiskamer, kan iedereen even ontsnappen aan de dagelijkse gang van zaken. “Een vrouw maakt hier bijvoorbeeld rugzakjes voor kinderen, dat geeft haar veel ontspanning. Anderen komen gewoon om te relaxen of juist om hun problemen te bespreken.”

Op de bank slapen

Anita komt als ambulant hulpverlener van AniCoaching ook bij mensen thuis. In de dertig jaar dat ze dit werk doet, kwam ze veel problemen tegen. “Ik wilde altijd al iets voor een ander doen. Dat zit gewoon in mijn aard. Daarom ben ik dit werk gaan doen. Ik zag al een hoop ellende. Zo moest iemand vier maanden lang met de hand kleding wassen, omdat de wasmachine stuk was. Een ander sliep jarenlang op de bank omdat diegene geen geld had voor een bed. Laatst deed ik uit eigen zak twee weken boodschappen voor iemand, omdat diegene geen inkomen had en geen eten kon kopen. Dat soort dingen kom je tegen.”

Tekst loopt door onder de foto

Anita hulpverlener BeBizzy 003 (1)
Binnen bij BeBizzy. Foto: indebuurt

Armoede wordt erger

“Ik heb het gevoel dat de armoede in Helmond steeds erger wordt”, gaat Anita verder. “De eisen voor een uitkering zijn best hoog en je weg vinden in alle organisaties is vaak lastig. Een DigiD aanvraag is al moeilijk voor sommige mensen. Zeker wanneer iemand bijvoorbeeld geen telefoon, e-mail of internet heeft. Dat levert stress op en daardoor kunnen psychische problemen ontstaan. Ik probeer ze te helpen met dit soort zaken.”

Tekst loopt door onder de foto

Anita hulpverlener BeBizzy 006 (1)
Een zitje waar mensen even kunnen ontspannen. Foto: indebuurt

Jezelf nuttig voelen

Wat Anita met BeBizzy wil bereiken, is dat iedereen mee kan doen en vooruit komt. “Dat hoeft helemaal niet groots te zijn. Het kan al door simpelweg iets te naaien, te knutselen of door een kerststukje te maken.”

Veel angststoornissen

Over het algemeen zijn er veel mensen met problemen, zegt Anita. “Vooral angststoornissen komen vaak voor. Ik vind het dan belangrijk dat ze hier zonder schaamte naar binnen stappen. Iedereen die hier komt, heeft moeilijkheden in zijn of haar leven. Wij willen die mensen intensief begeleiden en ik merk dat je in een paar maanden tijd al veel kan bereiken.”

Ken je ook een Helmonder met een bijzonder verhaal? Of denk je: hé, ik heb ook iets interessants te vertellen? Oftewel: wie moet Helmonder van de week worden? Laat het ons weten via [email protected].

Lees ook:

Kerkuil Lucky 014

Helmondse familie heeft een kerkuil als huisdier: ‘Dit is wel wat anders dan een parkietje’

Heb jij een huisdier? Dan koos je waarschijnlijk voor een hond, kat of cavia. Sommige Helmonders sla...
Bufkes Helmond 014

Samantha en Maikel runnen de beste lunchzaak van Helmond: ‘We zijn heel trots’

Onlangs won Bufkes de verkiezing 'beste lunchzaak van Helmond'. De horecazaak van Samantha (36) en M...
Joop Smeets

Helmonder Joop won Mister Senior Netherlands: ‘Stond ik daar, tussen de fitnessguys’

Joop Smeets (46) uit Helmond deed onlangs mee aan een misterverkiezing. Tot zijn eigen verbazing sle...

adv.