Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Helmonder Roel woont in Canada: ‘Een visum krijgen duurde 22 maanden’

Door Marleen Smits 1 juni 2020

Emigreren naar het buitenland is geen alledaagse beslissing. Zeker als je kinderen hebt. Roel van de Crommenacker uit Helmond kan erover meepraten: hij verhuisde in 2008 met zijn toenmalige vrouw en hun tweeling naar Canada.

“We wilden emigreren naar een land met veel ruimte, fraaie natuur, een goede economie en toekomstmogelijkheden voor de kinderen”, vertelt Roel. “Verder keken we naar de seizoenen: zomers die niet té warm zijn en winters die niet té koud zijn. Zo kwamen we uiteindelijk op The Okanagan, een gebied in Britisch Columbia in Canada.”

Van vakantie naar een visum

In 2006 ging het gezin op vakantie naar de streek om de sfeer te proeven. “We waren heel enthousiast om de stap de nemen en te verhuizen. Het duurde toen nog 22 maanden voordat we het visum hadden, dus we konden lang wennen aan het idee. Toen het helemaal rond was, voelde dat als een bevrijding.”

Tekst loopt door onder de foto

Thomas op het privéstrand aan het meer. Foto: eigen foto Roel

‘Helemaal vercanadeest’

De kinderen, Thomas en Noelle, waren destijds 12 jaar oud en keken erg uit naar snowboarden en paardrijden. “Dat doen ze nu nog steeds”, zegt Roel. “Ze zijn helemaal ‘vercanadeest’, net als ik trouwens. Maar dat wil niet zeggen dat ik Nederland en Brabant ben vergeten.”

Geen terrascultuur

Roel voelt zich dus helemaal op zijn plek. De meeste producten uit Nederland zijn ook te krijgen in Canada. “Ja, zelfs drop. Wat ik wel soms jammer vind, is dat hier niet echt een terrascultuur is. Op de fiets stappen om in het centrum op een terras te zitten, kennen ze hier niet.” Toch zijn er ook een hoop dingen die het leven in Canada voor Roel een stuk mooier maken: “Het is hier veel minder gestrest. En de natuur uiteraard, die is totaal niet te vergelijken met die van Nederland.”

Tekst loopt door onder de foto

De natuur is er prachtig! Foto: eigen foto Roel

Leven is totaal anders

Of Roel nog tips heeft voor anderen die wellicht naar Canada willen verkassen? Jazeker: “Doe research voordat je vertrekt. Het land is enorm en daarom zijn er ook veel verschillende omstandigheden zoals het weer, de economie en de woonmogelijkheden. Laat de Nederlandse gedachtegang achter en sta open voor veranderingen: het leven is hier totaal anders.”

Ben of ken jij ook een Helmonder die huis en haard verliet om naar het buitenland te gaan? We horen het graag! Mail ons via [email protected].

Lees ook:

Patricia Jonkers Ierland

5 x bijzondere verhalen van Helmonders in het buitenland

Je huis, familie en vrienden achterlaten voor een compleet nieuw leven in het buitenland: zou jij he...
Geert Reinalda

Helmonder Geert vertrok definitief naar Canada: ‘Ik was altijd al impulsief’

Een heleboel Helmonders durven het aan: verhuizen naar het buitenland. Settelen in een onbekend land...
Yvonne Rovers

Yvonne vertrok met haar gezin naar Duitsland: ‘Mijn zoon bloeit hier helemaal op’

Yvonne en haar gezin lieten zes jaar geleden Helmond achter zich om een nieuw leven op te bouwen in ...

adv.