Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Helmonder Geert vertrok definitief naar Canada: ‘Ik was altijd al impulsief’

Door Marleen Smits 25 maart 2020

Een heleboel Helmonders durven het aan: verhuizen naar het buitenland. Settelen in een onbekend land: hoe gaat dat? Dit keer spreken we Geert Reinalda (31), die 4,5 jaar geleden naar Canada vertrok.

Tijdens een vakantie leerde Geert zijn huidige vriendin kennen. Zij is Canadese. “Ze kwam een paar keer naar Nederland, maar het leek mij wel leuk om naar Canada te verhuizen.” Zo geschiedde…

Impulsief

“Ik werkte in Helmond via een uitzendbureau en daar had ik geen baanzekerheid. Dus besloot ik om te verkassen. Vrij impulsief, dat ben ik altijd al geweest. Mijn familie steunde me. Ze zeiden: ‘Kijk maar hoe het bevalt.’ Nou, dat pakte dus goed uit. Mijn vrienden vonden het wel jammer dat ik wegging. Gelukkig komen ze weleens naar hier en ik probeer zelf één keer per jaar naar Nederland te gaan.”

Taalbarrière

Het was voor Geert best lastig om te aarden in Canada. “Vooral de taal was een ding. De eerste taal hier is Frans. In het begin verstond ik amper iets. Het duurde een goed jaar voordat ik helemaal gesetteld was. Een ander groot verschil: de winters. Die zijn hier streng en lang en er valt heel veel sneeuw. Soms is het wel -20 graden Celsius overdag! Daar kan ik wel goed tegen, hoor.”

Nederlands spreken is een pluspunt

Inmiddels voelt Geert zich helemaal op zijn plek. Hij heeft een zoon (3) en een dochter (1) samen met zijn vriendin en een baan als klantenservicemedewerker bij Cirque du Soleil. “De kinderen worden tweetalig opgevoed, dus ik praat ook gewoon Nederlands met ze. Dat ik Nederlands spreek, is voor mijn werk een pluspunt. Er zijn maar weinig mensen hier die onze taal kunnen en er is best vraag naar Nederlandstalig personeel.”

‘Friettent kennen ze niet’

Toch zijn er dingen die hij mist aan Nederland. “Een friettent kennen ze hier niet! Wanneer ik mijn familie bezoek, ga ik ook minstens één keer naar de cafetaria. Verder mis ik af en toe de rust. Ik woon zelf in Montreal, een echte wereldstad. Hier is het altijd druk, dus soms verlang ik wel naar wat kalmte.”

Ben of ken jij ook een Helmonder die huis en haard verliet om naar het buitenland te gaan? We horen het graag! Mail ons via [email protected].

Lees ook:

Patricia Jonkers Ierland

Helmondse Patricia woont met haar gezin in Ierland: ‘De kinderen waren eerst heel boos’

Emigreren naar het buitenland is geen alledaagse beslissing. Zeker als je kinderen hebt. Patricia Jo...
routeunknown-208

Familie Korsten uit Helmond reist een jaar lang in een camper door Europa

Je moet 't maar durven: je huis verkopen en je vertrouwde leven aan de kant zetten om met je hele ge...
Yvonne Rovers

Yvonne vertrok met haar gezin naar Duitsland: ‘Mijn zoon bloeit hier helemaal op’

Yvonne en haar gezin lieten zes jaar geleden Helmond achter zich om een nieuw leven op te bouwen in ...

Meer over

Helmonders

adv.