Monuta Uitvaartverzorger Juliette Magis: ‘Een natuurbegraafplaats is echt iets van nu’

Aangeboden door Monuta Magis 23 oktober 2018

Als je iemand verliest, zijn zorgen rond de uitvaart het laatste wat je nodig hebt. Wij gingen in gesprek met uitvaartverzorger Juliette Magis (51) en medewerker Romy Vooijs (26) om te zien hoe Monuta die zorgen uit handen neemt.

Denk na over je uitvaart

“Het mooie,” zegt Romy, “aan de uitvaartverzorgers van Monuta, is dat het allemaal lokale inwoners zijn. Ze kennen jouw stad, de lokale gebruiken, de mensen.” Dat is fijn, want als je overdonderd bent door het verlies van een dierbare, heb je iemand nodig die tot in de kleinste details met je meedenkt.

“De uitvaartverzorger zorgt ervoor dat je binnen jouw budget het afscheid realiseert dat perfect bij je past. Dit kan al in een  voorgesprek, waarin je jouw wensen vastlegt en de uitvaartverzorger een transparante kostenbegroting voor je maakt. Je kunt je uitvaartwensen ook online vastleggen, dat is vrijblijvender. Het belangrijkste is dat je op tijd zorgt dat jouw wensen niet verloren gaan. We zien regelmatig hoeveel rust het geeft als nabestaanden weten dat ze het precies doen zoals de overledene het gewild had.”

Intiem en waardevol

Juliette Magis, van Monuta Magis Helmond vult aan: “Een mooi voorbeeld is de begrafenis van een man die heel weinig sociale contacten had. Om voor tien, vijftien mensen een hele kerk of een crematorium te huren was natuurlijk een beetje raar. De nabestaanden wisten niet goed hoe ze dat dan wél moesten aanpakken. Ze vertelden ons dat die man van fotograferen hield. Daarom vroegen wij aan iedereen om een foto van hem uit te zoeken en mee te nemen, waar zij een herinnering aan hadden. Tijdens de dienst hebben wij ze gevraagd om in een kring om de kist te komen zitten. Ze vertelden één voor één waarom zij juist díe foto hadden meegenomen. De foto’s werden vervolgens op de kist gelegd en na afloop werd daar weer een foto van gemaakt, die iedereen mee naar huis kreeg. Dit werd door iedereen als heel intiem en waardevol ervaren.”

Er kan meer dan je denkt

Een afscheid hoeft echt niet plaats te vinden in een uitvaartcentrum. Het vervoer geen standaard rouwauto te zijn en je mag de koffie met cake rustig vervangen door een high tea of bitterballen.

Romy: “Misschien wil de overledene dat iedereen samenkomt in zijn favoriete kroeg. Was iemand schilder, denk dan bijvoorbeeld aan het vervoeren in de eigen bestelbus. Had de overledene tuinieren als hobby? Laten we dan een rouwboeket maken van bloemen uit eigen tuin. We hebben meegemaakt dat iemand groente uit eigen tuin na de dienst als aandenken mee liet geven. Er is veel meer mogelijk dan mensen vaak denken.”

Een warme en persoonlijke plek

“Het teruggeven van het lichaam aan de natuur is erg populair op het moment,” vertelt Juliette. Toch weten maar heel weinig mensen nog maar precies wat het inhoudt. Ze denken dat ze ergens tussen gebouwen terechtkomen bijvoorbeeld. Dan leggen wij uit dat de begraafplaats midden in het bos is. Een mooie, warme en persoonlijke plek. De keuze voor een natuurbegraafplaats wordt in de praktijk meestal gemaakt door degene die zelf komt te overlijden.”

Toegevoegde waarde

Juliette: “Een mooi voorbeeld waarbij de nabestaanden kennismaken met de diverse mogelijkheden, is dat wij van Monuta Magis bij kerkdiensten soms een dragersgroep voorstellen. Dat zijn vijf of zes jongens, netjes in pak die de kist vanuit de auto de kerk in en uit dragen. Zij verzorgen de prentjes, laten de kist zakken en zijn discreet aanwezig. Die statige uitstraling wordt door mensen wel echt als toegevoegde waarde ervaren en het neemt een hoop zorgen weg bij de nabestaanden. Hoewel ik begrijp dat sommigen graag zelf de kist willen dragen uiteraard.”

Ontzorg je nabestaanden

Driekwart van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering. Niet onverstandig, want een uitvaart kost al gauw tussen de 6.500 en 11.000 euro. “Lang niet iedereen heeft dit zo op zijn rekening staan,” zegt Romy. “Met een uitvaartverzekering neem je dus veel zorgen voor nabestaanden weg.”

Heb je nog nooit nagedacht over de kosten van een uitvaart? Vul dan eens jouw wensen in op de uitvaartkostenmeter van Monuta. “De uitvaartkostenmeter geeft een realistisch beeld van de kosten van een uitvaart en helpt je inzien of een uitvaartverzekering voor jou een goede keus is. Je bent ook altijd welkom om een afspraak bij Monuta te maken voor een voorgesprek of een uitvaartwensengesprek. Binnen vierentwintig uur ontvang je dan een kostenbegroting waarin al jouw wensen rondom de locatie, diensten en verzorging zijn verwerkt.”


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Monuta Magis. Meer over Monuta Magis ontdekken?

Monuta Magis uitvaartcentra

Warandelaan 62, Helmond

Bekijk meer:uitvaartcentra

adv.