Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit is vanaf nu verboden in Helmond en zo reageren Helmonders

Door Marleen Smits 23 maart 2020

Veel mensen houden zich aan de maatregelen tegen het verspreiden van het coronavirus, maar lang niet iedereen. Dat concludeert het kabinet tijdens de persconferentie op maandagavond 23 maart. Het gevolg: de maatregelen worden aangescherpt. “Van mij mag het nog strenger.”

Het kabinet roept iedereen op om weg te blijven van samenkomsten. Om alleen boodschappen te doen en om zoveel mogelijk in je eentje een frisse neus te halen wanneer nodig. Bezoek over de vloer? Liever niet, maar met maximaal drie mensen en alleen als je anderhalve meter afstand neemt. “Het doel is en blijft: het beschermen van onze ouderen en kwetsbaren en zorgen dat de ziekenhuizen niet overbelast raken”, licht Mark Rutte tijdens de persconferentie toe.

Dit is tot 1 juni verboden in Helmond

  • Alle samenkomsten, evenementen en bijeenkomsten. Er is geen grens meer van het aantal personen, dus ook bijeenkomsten onder de honderd mensen zijn niet toegestaan. Uitvaarten en kerkelijke bruiloften zijn een uitzondering. Hierover wordt later meer bekend.
  • Groepsvorming. Als blijkt dat drie of meer Helmonders niet de anderhalve meter afstand houden, kunnen ze een boete krijgen. Uitzondering is er voor gezinnen en jonge kinderen die met elkaar spelen.

“Markten zijn hiervan uitgesloten omdat deze op sommige plekken in het land een essentieel onderdeel van de voedselketen zijn. Wel moeten gemeenten en marktmeesters kijken hoe ze ervoor kunnen zorgen dat voldoende afstand gewaarborgd is”, meldt de gemeente Helmond.

Burgemeester Blanksma krijgt meer bevoegdheid

Burgemeester Blanksma krijgt net als alle burgemeesters in Nederland zo snel mogelijk de bevoegdheid om forse boetes te handhaven. Voor Helmonders kan zo’n boete oplopen tot zo’n €400,-. Ondernemers kunnen een prent van rond de €4000,- krijgen als zij zich niet aan de regels houden. Burgemeester Blanksma mag ook sneller besluiten drukke locaties te sluiten. Vanaf dinsdag, 24 maart, gaat de politie in Helmond op straat handhaven. Dat zei de burgemeester in een reactie aan het ED. Ze is van plan om streng te controleren: “Als aanspreken niet werkt, gaan we over tot het uitdelen van boetes.”

Zo reageert Helmond op de aangescherpte maatregelen

Bruiloften, verjaardagsfeesten en festivals zijn dus voor de komende drie maanden verboden. Dat is nogal wat en dat vinden Helmonders ook. Wij vroegen jullie mening via een Instagramstory. Van Emre mogen de maatregelen nog wel wat strenger. Yohn reageert: “Ik ben niet blij, maar het kan niet anders.” En Dennis zegt: “Het is terecht, ik had eigenlijk wel een lockdown verwacht.” Wat vind jij van de nieuwe regels? Praat mee op Facebook!

Lees meer over het coronavirus in Helmond:

Test op coronavirus ANP

De stand van zaken rond het coronavirus in Helmond

Het coronavirus blijft de gemoederen bezighouden. Ook in Helmond, want hier zijn meerdere personen p...
markt-zaterdag-helmond

De weekmarkt in Helmond gaat door in aangepaste vorm

De weekmarkt in het centrum van Helmond gaat vooralsnog gewoon door. Vanaf maandag gelden wél extra ...
Ondernemers Helmond

Gemeente Helmond opent crisisloket voor ondernemers: ‘De effecten van deze crisis komen hard aan’

Het coronavirus en de maatregelen die zijn genomen om de verspreiding tegen te gaan hebben een grote...

adv.