Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Coronatest in Helmond: hoe werkt het en wanneer krijg ik de uitslag?

Door Marleen Smits 4 juni 2020

Iedereen in Nederland met milde klachten kan zich sinds 1 juni laten testen op corona. Ook Helmonders kunnen zo’n coronatest laten afnemen. Maar hoe werkt dat precies en waar moet je rekening mee houden? 

Hieronder lees je alles wat je moet weten.

Wanneer mag ik me laten testen?

De afgelopen tijd is er hard gewerkt om onder meer de laboratoriumcapaciteit en de benodigde hoeveelheid testmaterialen uit te breiden. Daardoor kan iedereen met milde klachten die wellicht op het coronavirus duiden zich laten testen op corona. Denk hierbij aan hoesten, neusverkoudheid en/of koorts.

Waar moet ik zijn?

Heb je klachten en wil je getest worden? Bel daarvoor 0800-1202 en houd je BSN-nummer bij de hand. Eerst krijg je een korte uitleg en daarna krijg je een medewerker aan de lijn om een afspraak in te plannen. Het streven is dat je binnen 24 uur na je telefoontje getest wordt. De test kost geen geld.

Hoe werkt zo’n coronatest?

Afspraak gemaakt? Dan mag je naar de testlocatie. Momenteel is er nog geen locatie in Helmond. Wanneer dat veranderd, laten we dat hier weten. Bij een testlocatie wordt met een wattenschijfje keel- of neusslijm afgenomen. Deze monsters worden vervolgens naar het laboratorium gestuurd. Het personeel draagt een mondkapje en beschermende materialen. Zelf hoef je vooralsnog geen mondkapje te dragen.

Wanneer ontvang ik de uitslag van de GGD coronatest?

De GGD Brabant-Zuidoost schrijft hierover: “Je wordt zo snel mogelijk gebeld over het resultaat van de test.” Je kunt de tijd benutten door op te schrijven met wie je allemaal in contact bent geweest de laatste tijd. “Noteer daarbij de namen van de mensen met wie je samen bent geweest 2 dagen voordat je klachten begonnen tot het moment dat je thuis bent gebleven”, schrijft de GGD. Als je klachten in de tussentijd verergeren, dan kun je contact opnemen met de huisarts.

Wat als ik positief getest ben?

Als je positief getest bent op het coronavirus krijg je een gesprek met de GGD. Dan wordt besproken wat jij en je huisgenoten moeten doen, zoals twee weken thuis blijven. Ondertussen gaat de GGD aan de slag met het bron- en contactonderzoek. Mensen die langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter van je zijn geweest, moeten ook zo veel mogelijk thuisblijven. Bij een positieve test, is het slim om zelf de huisarts, werkgever en/of bedrijfsarts te informeren.

Bekijk de website van de GGD Brabant-Zuidoost voor meer informatie.

Lees ook:

Eerste terrasdag Helmond

5 x zo vierde Helmond de eerste terrasdag van het jaar

We moesten het een paar maanden missen: een lekker fris drankje drinken op een terras. Maandag mocht...
warandepark

MAG DAT: zitten in het park in Helmond met de nieuwe coronaregels?

Met lekker weer is het vaste prik: zitten in het kasteelpark, het Warandepark en op nog veel meer pl...
Coronamaatregelen station Helmond 017

Update: zo staat het met de cijfers rondom corona in Helmond

Veel van ons werken inmiddels ruim twee maanden thuis en het waarschijnlijk blijft dit voorlopig ook...

Meer over

Corona

adv.