Alles wat je wilt weten over de eikenprocessierups in Helmond

Jeuk, huiduitslag en rode ogen: de eikenprocessierups slaat weer toe in Helmond. Ook al is de overlast minder dan in topjaar 2019, ze zorgen toch voor veel moeilijkheden. Hoe herken je het beestje? En wat doet gemeente Helmond eraan?

Zo herken je de eikenprocessierups

De eikenprocessierups is een beestje dat vooral eikenbladeren eet. Als de rups net uit het eitje komt, is-ie oranje. Na één of meer vervellingen is de rups grijsgrauw tot groenig van kleur. Uit de rug steken lange witte haren en kortere brandhaartjes. Die laatste zorgen voor zoveel irritatie bij Helmonders.

Ook loopt er een donkere streep over de rug van het beestje. De kop is donkerbruin van kleur. Kenmerkend voor deze rups is dat de rupsen allemaal in een rijtje (processie) achter elkaar aan kruipen, over de bast van de eikenboom, op zoek naar eten.

De rups verandert uiteindelijk in een onschuldige, harige nachtvlinder.

Bron: De Vlinderstichting

eikenprocessierups

Zo ziet de uitslag van de rups eruit

De brandharen veroorzaken klachten zoals heftige jeuk, bultjes, blaasjes en roodheid op de huid. In de ogen kan ook irritatie ontstaan, zoals roodheid, dikke oogleden en het gevoel als dat er iets in zit.

Als je brandharen hebt ingeademd kun je klachten krijgen zoals een loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken en benauwdheid. Op Thuisarts.nl staat een video waarin je de huiduitslag en oogirritatie kan zien.

Je moet direct naar de huisartsenpost als je ineens benauwd wordt en moeite krijgt met ademen of als je oogleden, lippen, tong en keel steeds dikker worden. Dit kan wijzen op een ernstige allergische reactie, zo is op Thuisarts.nl te lezen.

Dit moet je doen bij klachten

Als je klachten krijgt door de eikenprocessierups, kunnen deze tips van Thuisarts.nl je helpen om de irritatie te verminderen:

  • Trek de kleding uit waar de brandharen in zitten.
  • Heb je ergens jeuk of uitslag? Plak een stuk plakband op de huid en trek het er weer af. De brandhaartjes blijven aan het plakband zitten en komen zo los van je huid.
  • Spoel daarna de huid en ogen met veel lauw water.
  • Krabben en wrijven maakt de klachten juist erger, dus probeer dit niet te doen.
  • Bij veel jeuk kan een verkoelende zalf van de drogist of apotheek helpen om het te verlichten.

Dit doet gemeente Helmond om de rups te bestrijden

Gemeente Helmond bestrijdt de eikenprocessierups op verschillende manieren. Zo wordt er in het voorjaar gespoten met biologisch bestrijdingsmiddel. Dit middel is schadelijk voor de rupsen en niet voor mensen. In de maanden mei, juni en juli verwijdert de gemeente nesten en rupsen door ze weg te zuigen. Hierdoor worden ook de brandhaartjes verwijderd.

Daarnaast werkt de gemeente samen met de natuur bij het bestrijden van de eikenprocessierups. Mussen, spreeuwen, vleermuizen, koolmezen en insecten zijn dol op de rupsen en hebben geen last van de brandharen. Door deze natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups in te zetten, bestrijdt de gemeente Helmond het beestje op een natuurvriendelijke manier.

Inwoners kunnen hier overlast door de eikenprocessierups melden.

Hier in Helmond komt de eikenprocessierups voor

De eikenprocessierups komt in Helmond op verschillende plekken voor. Gemeente Helmond heeft een kaartje waarop je kunt zien waar ze zitten.

Hier maak je een melding van de eikenprocessierups

Heb je bij jou in de buurt eikenprocessierupsen ontdekt? Via de plaagdrukkaart kun je een nest melden. De plaagdrukkaart is ontwikkeld door het Kennisplatform Eikenprocessierups, onderdeel van het ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit (LNV).

Sinds de start van het rupsenseizoen in 2022 geef je via een formulier aan waar je de rupsen hebt gezien en hoe groot de nesten zijn. Alle data van gemeenten, boombeheerders en vrijwilligers worden verzameld en verwerkt in de plaagdrukkaart.

Die kaart is bedoeld om zicht te krijgen op de eikenprocessierups, zodat het beestje effectief bestreden kan worden. De melding maak je via het landelijke platform, maar op de kaart zie je per gemeente hoe het ervoor staat met de plaagdruk bij jou in de buurt.

Ben je benieuwd hoe het ervoor staat met de plaagdruk in Helmond? De plaagdrukkaart is hier te bekijken.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Gezondheid

Ga naar “Rattenoverlast: zo pak je dat aan in Helmond”

Rattenoverlast: zo pak je dat aan in Helmond

Ga naar “Belangrijk voor iedere Helmonder! Dit moet je doen in geval van nood ”

Belangrijk voor iedere Helmonder! Dit moet je doen in geval van nood 

Politiebureau Helmond
Ga naar “Luchtkwaliteit van Brabant sterk vervuild: ‘Helmonders leven een jaar korter’”

Luchtkwaliteit van Brabant sterk vervuild: ‘Helmonders leven een jaar korter’

auto's centrum Helmond

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

  • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Jack & Jones hoodie € 17,99”

Jack & Jones hoodie € 17,99

  • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Teddy rugtas of shopper € 8,99”

Teddy rugtas of shopper € 8,99

  • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

  • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

  • Geldig t/m 9 oktober 2022