Toen in Helmond: 7 x verdwenen winkels die je vast nog kent

Weet je nog: shoppen met je eerste zakgeld? Voor schoolspullen ging je naar V&D, speelgoed haalde je bij Bart Smit en de beste cd’s vond je in Free Record Shop. Tijd voor een trip down memory lane.

V&D

Van woonaccessoires tot panty’s en van speelgoed tot delicatessen: bij V&D vond je alles wat je nodig had. In de zomervakanties werd de winkelketen druk bezocht door (aanstaande) scholieren voor kaftpapier, agenda’s en multomappen. Jij hebt vast ook ooit over de schoolcampus gestruind op zoek naar dat ene perfecte schrift.

Vroom & Dreesman, zoals V&D voluit heette, ging in 2015 failliet. Langzaamaan verdwenen alle winkels. Het filiaal in Helmond aan de Veestraat ging al iets eerder dicht. Deze zaak sloot al in 2003. Dit kwam door de economische crisis die toen de hoek om kwam kijken. Door het geldtekort moesten de arbeidskosten omlaag. Helaas ging dat ten koste van twaalf V&D filialen in Nederland, waaronder dus Helmond. Leuk feitje: sinds 2018 is er een webshop van V&D.

V&D in Helmond
In het oude V&D filiaal zit nu een Blokker en een Casa. Foto: printscreen Google Streetview

Bart Smit

Urenlang bladeren in het speciale speelgoedboek vlak voor pakjesavond. Grote kans dat jij dat deed als kind. Bart Smit ken je waarschijnlijk als speelgoedwinkel. Wist je dat deze zaak oorspronkelijk ook huishoudproducten verkocht? Pas later kwam de focus op speelgoed.

Een hoop filialen van Bart Smit veranderde vanaf 2016 in een vestiging van Intertoys. Inmiddels is de naam Bart Smit verdwenen uit de Nederlandse winkelstraten. In Helmond kon je de Bart Smit vinden in de Elzas Passage. In het pand vind je nu de kledingwinkel Norah.

Elzas Passage
De ingang van de Elzas Passage. Foto: printscreen Google Streetview

CoolCat

Was je op zoek naar een shiny outfit voor een schoolfeest of gewoon kleding voor een normale dag? Bij CoolCat slaagde je gegarandeerd. Bij binnenkomst kwamen de glitters, opvallende prints en de hipste jeans je tegemoet. En vergeet vooral muziek van de Spice Girls de Backstreet Boys niet.

In maart 2019 werd CoolCat failliet verklaard. In eerste instantie ging het alleen om de winkels in Nederland, maar twee weken later volgden ook de zaken in België. Sindsdien is CoolCat alleen nog een webshop met kinderkleding.

CoolCat
De CoolCat winkel in Helmond kon je vinden in de Elzas Passage. Foto: ANP

Free Record Shop

Uuuuurenlang snuffelen tussen de cd’s en dvd’s: Free Record Shop in de Elzas Passage in Helmond was de place to be voor muziek. Of je nou fan was van metal, country, klassiek of pop; voor iedere muziekfan waren pareltjes te vinden.

Deze winkelketen ging failliet in april 2014 en al snel werd de zaak overgenomen door Boekenvoordeel. In die winkels kwamen shop-in-shops van Free Record Shop. Ook in Helmond kun je nog zo’n filiaal vinden. Deze zit aan de Veestraat.

Boekenvoordeel
De Boekenvoordeel winkel met een Free Record Shop binnen aan de Veestraat. Foto: printscreen Google Streetview.

Schoenenreus

De kans is groot dat jij schoenen van Schoenenreus hebt gehad. In de winkel liep je eerst naar het geelrode meetapparaat om je maat te checken voordat je op zoek ging naar een nieuw paar sneakers, sandalen of laarzen. Weet je nog?

In 2013 ging de winkelketen al failliet, waarna een doorstart kwam. Helaas werd in 2015 opnieuw een faillissement uitgesproken door de rechtbank. De Schoenenreus was in Helmond te vinden aan de Markt.

Schoenenreus Helmond
In dit pand vond je de Schoenenreus aan de Markt. Foto: printscreen Google Streetview.

Kijkshop

Windowshopping kreeg bij Kijkshop een heel andere dimensie. Alle producten stonden netjes uitgestald in vitrines. Wilde je een mp3-speler, camera of scheerapparaat vasthouden? Dan moest een medewerker de glazen kast openen.

De eerste zaak van de winkelketen opende in 1973 in Den Bosch, later volgden andere locaties. Begin 2017 gingen twintig van de 87 vestigingen dicht. In januari 2018 werd bekend dat Kijkshop failliet was en dat alle filialen zouden verdwijnen. In Helmond was de Kijkshop te bezoeken aan de Smalle Haven. Deze ging in 2017 al dicht. Tussen december 2019 en maart 2021 bestond er nog een webshop, maar deze is inmiddels ook weg.

Kijkshop Helmond
Het oude filiaal van Kijkshop in Helmond. Foto: Google

The Phone House

De nieuwste Nokia, mooiste BlackBerry en de meest sprankelende hoesjes? Ze hadden het allemaal bij The Phone House. Bij de winkel aan het Gelderlandhof moest je zijn voor telefoons en accessoires.

Het bedrijf Relevant Holdings nam in 2015 alle winkels van de keten over. In februari 2017 werd het faillissement aangevraagd voor de tak van The Phone House. Na het faillissement gingen de franchisenemers verder onder de naam Phone House. Beetje verwarrend, maar zonder het woordje ‘The’ dus. Mocht je je nostalgisch voelen en nog een keer naar een Phone House willen gaan? De dichtstbijzijnde voor Helmond is in Deurne.

Phone House Deurne
De Phone House in Deurne. Foto: printscreen Google Streetview

Lees ook:

Meer in deze categorie

Toen in Helmond

Ga naar “Nostalgie: deze beroepen zijn verdwenen uit het Helmondse straatbeeld”

Nostalgie: deze beroepen zijn verdwenen uit het Helmondse straatbeeld

Personeel gemeentelijke gasfabriek Helmond
Ga naar “[VIDEO] Zo zagen de eerste kubuswoningen eruit in Helmond”

[VIDEO] Zo zagen de eerste kubuswoningen eruit in Helmond

Ga naar “Mysterie opgelost: zo komt de Engelseweg aan zijn naam”

Mysterie opgelost: zo komt de Engelseweg aan zijn naam

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Lamswollen sloffen vanaf € 22,99”

Lamswollen sloffen vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Jan van Haasteren puzzel € 9,99”

Jan van Haasteren puzzel € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “True Spirit trui** € 9,99”

True Spirit trui** € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Agenda

Ga naar “Voorjaarskermis Helmond 2023”

Voorjaarskermis Helmond 2023

 • Van 24 mrt t/m 2 apr
Zomerkermis HelmondZomerkermis Helmond
Ga naar “Koningsdag Helmond 2023”

Koningsdag Helmond 2023

 • 27 april 2023
Koningsdag Helmond 2019 020
Ga naar “Helmond Live 2023”

Helmond Live 2023

 • 18 mei 2023
Haven Helmond
Ga naar “Koningsnacht Helmond 2023”

Koningsnacht Helmond 2023

 • 26 april 2023
Koningsnacht Helmond 2019 aftermovie
Ga naar “De Kasteeltuinconcerten Helmond 2023”

De Kasteeltuinconcerten Helmond 2023

 • 7 juli 2023
Kasteeltuinconcerten 2019