Wow: 200 jaar geleden waren er al eikenprocessierupsen in Helmond

Door Marleen Smits 24 maart 2019

We doken voor onze rubriek ‘Toen In‘ weer eens in de archieven. Daar vonden we een opmerkelijk bericht over eikenprocessierupsen in Helmond. Hoewel veel mensen denken dat de rupsen zich pas rond 1990 in Nederland vestigde, zijn er sterke aanwijzingen dat het beestje al in 1824 actief was in onze stad!

Inmiddels zijn we er aan gewend: iedere zomer is de processierups in opkomst en gaan bestrijders aan de slag om de nesten te verwijderen. Op Wikipedia lezen we dat de rups sinds 1990 in ons land ‘steeds algemener’ is, nadat het beestje overkwam uit Zuid-Europa.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Factuur gevonden

Op de website van het Regionaal Historisch Centrum lezen we een bericht over de rupsen. Er is in de gemeentelijke archieven een factuur gevonden voor de bestrijding van een soortgelijk beestje. We lezen dat de schout (die we nu burgemeester noemen) enkele “Arbeiders [betaalt] voor het uitdoen van rupse poppen uit de Gemeentes eike Boomen op de dijken naar Deurne, Vlierden en Bakel, alsmede de plantage bij het fortuin en aan de ruiter kuil.” In maart en februari 1824 werd de rekening betaald. De bestrijders waren destijds dagenlang bezig met de rupsen. Ene Bartolomeus Pieters was volgens het bericht zelfs dertig dagen bezig en hij kreeg vijftig of zestig cent per dag voor zijn werk.

200 jaar geleden

Is dat heel raar? Het is op z’n minst opmerkelijk. Zo schrijft de Vlinderstichting: “Vóór 1980 is deze soort slechts enkele malen in ons land gesignaleerd.” Vlinderdeskundige Barend Lempke schreef in zijn ‘Catalogus der Nederlandse Macrolepidoptera’ dat de eikenprocessierups tussen 1820 en 1900 al voorkwam in ons land. De factuur uit Helmond past in dat tijdbeeld. De eikenprocessierupsen waren dus al vroeg actief in onze stad.

Check ook:

Typhoon vliegveld Helmond

We hadden ooit een vliegveld in onze stad. Ja, echt!

Wist je dat we vroeger een vliegveld hadden in Helmond? Echt waar. Het was geen Schiphol of Eindhove...
0105554 Elzas Passage Helmond

In de tijdmachine: zo zag de Elzas Passage er vroeger uit

De Elzas Passage: we kennen het overdekte winkelcentrum in de binnenstad allemaal wel. Wij doken voo...
Babynamen

Dit waren 100 jaar geleden de populairste babynamen in Helmond

We weten al welke namen de afgelopen vijftig jaar het meest werden gegeven aan Helmondse baby's. Maa...

Meer over

Toen in Helmond

adv.