We hadden ooit een vliegveld in onze stad. Ja, echt!

Door Marleen Smits 17 maart 2019

Wist je dat we vroeger een vliegveld hadden in Helmond? Echt waar. Het was geen Schiphol of Eindhoven Airport, maar toch. Het was een start- en landingsbaan vlak bij De Rijpelberg.

Het vliegveld met de naam B86 werd maar kort gebruikt. Om precies te zijn: van januari tot juli 1945.

Tweede Wereldoorlog

De geallieerden wilden aan het eind van de Tweede Wereldoorlog een extra vliegveld in onze regio. “Nadat Operatie Market Garden was gestrand [september 1944, red.] hadden de geallieerden grote behoefte aan vliegvelden om alle toestellen te kunnen bedienen. De vliegvelden van Volkel en Eindhoven waren al overvol”, lezen we bij het Brabants Historisch Informatie Centrum. Ze vonden een geschikte locatie bij De Rijpelberg, vlak bij Berkendonk.

B86

Het vliegveld kreeg de naam B86. Het is een codenaam die de geallieerden gebruikten. De B staat voor ‘British’ en het was het 86e vliegveld van de Britse RAF op het Europese vasteland.

Tekst loopt door onder de foto

Vliegveld B86 Helmond
Een luchtfoto van het vliegveld. Foto: Heemkundekring Helmont

Aanleggen

In oktober 1944 begonnen de geallieerden met de aanleg van de start- en landingsbaan. Een grappig feitje: voor de bestrating werden stenen gebruikt die eigenlijk voor de nieuwe Helmondse watertoren waren bestemd. De nieuwe vliegbaan werd 1350 meter lang en 40 meter breed. Voor de verkeerstoren kwam een creatieve oplossing. Een schuur aan de Raktweg werd verbouwd en kreeg een balkon. Vanaf daar hielden de medewerkers alles in de gaten.

Jachtbommenwerpers

Op 9 januari 1945 was het vliegveld klaar en konden de eerste vliegtuigen er stationeren. “Vier dagen later verschenen de eerste Hawker Typhoon jachtbommenwerpers, juist op tijd om de gevechten aan te gaan in het Reichswald bij Kleef”, schreven Martin Geerts en Berry Wijnen in een uitgave van Helmonds Heem.

De laatste vlucht

Al op 11 april van hetzelfde jaar vertrok de laatste operationele vlucht. “Door de snelle opmars van de geallieerden was het vliegveld te ver achter het front komen te liggen”, lezen we in het verhaal in Helmonds Heem. Weer later, in juni, vertrokken alle vliegvelden en een maand daarna werd het vliegveld opgeheven. Inmiddels ligt op datzelfde terrein de woonwijk Rijpelberg.

Wil je nog veel meer lezen over vliegveld B86? Klik op deze link en scroll naar pagina 16.

Lees ook:

trambaan-helmond-003

Vroeger gingen we met de tram op reis vanuit Helmond. Ja, echt!

Vier treinstations in Helmond. Dat is nog eens een luxe! Dat hadden we vroeger natuurlijk niet, maar...
0109445-bevrijding-helmond

Prachtig: beelden van de bevrijding in Helmond in 1944

Op 5 mei vieren we weer dat we in vrijheid leven. Een voorrecht, dat niet alle Helmonders altijd ken...
havenpark-helmond-1

Quiz: zie jij waar deze foto’s uit de oude doos zijn gemaakt?

Bij indebuurt Helmond speuren we regelmatig door allerlei archieven om oude foto's naar boven te hal...

Meer over

Toen in Helmond

adv.